Yenilenebilir enerjinin küresel gelişimi şu ana kadar hiçbir değişiklikten etkilenmemişti ta ki koronavirüse kadar.
İlk olarak Çin’de ortaya çıkan koronavirüs sonrası, yenilenebilir enerji endüstrisi ekipman tedarikinde yaşanacak sorunla karşı karşıya kalmış; güneş panelleri, rüzgâr türbinleri ve bataryalar konusunda talep karşılanabilecek mi ve ürünler son teslim tarihine yetiştirilebilecek mi gibi sorular akla gelmişti.
Greentech Media’da yer alan habere göre, koronavirüsün Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) de hızla yayılmasından sonra, endüstrinin odağı bu sefer hızla talebe doğru kaydı ve ekonomide küresel bir yavaşlamanın kaçınılmaz olacağına dikkat çekildi.
Geçtiğimiz haftanın sonlarında Bloomberg New Energy Finance (BNEF), 2020 yılı küresel güneş enerjisi talebi tahminini 108-144 GW aralığına düşürdü.
Bu veriler güneş enerjisi talebinin BNEF’in bir önceki tahminlerine göre yüzde 9 azaldığı ve güneş enerjisi kurulumlarında 1980’lerden bu yana ilk kez bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor.
Çin’de fabrikalar üretime geri dönüyor
BNEF’in Güneş Enerjisi Başkanı Jenny Chase, Çin’de yer alan fabrikaların üretime geri dönmeye başlaması ile birlikte ekipman tedariki sorununun ortadan kalkmaya başladığını söyledi.
Chase, “Yatırımcılar tedarik etmek istedikleri ürünleri tam zamanında alamadıkları için panik yaşıyorlar. Ancak, bu durumun geçici olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.
Enerji talebi bu durumdan etkilenecek mi?
Çin’de geçici olarak kapanan fabrikaların bile üretime geri döndüğü bilgisini veren Chase, şu anda endişe edilmesi gereken durumun denklemin talep tarafı olduğuna işaret etti.
Chase’e göre, “Ekonomide yaşanan yavaşlama nedeni ile enerji talebi veya mevcut finans miktarı azalabilir. Endüstri ile ilgili konferanslar iptal edilir veya ertelenir. Bu durum iş bağlantılarını ve yeni anlaşmaları engeller. İş gücünde yaşanan sıkıntılar da projelerin teslim zamanlarını uzatabilir.”
Salgınla ilgili acil alınması gereken önlemlerin, karar vericilerin enerji alanında atacakları adımları ikinci plana atmasına neden olacağını dile getiren Chase,
“Çin, Mayıs ayında yapmayı planladığı mega güneş ihalelerini Haziran ayına erteledi. Koronavirüs ile ilgili yaşanacak farklı gelişmeler bu tarihleri daha da ileri atabilir.” dedi.
ABD ‘de rüzgâr enerjisi koronavirüs tehdidi altında
Çin’den sonra dünyanın ikinci en büyük yenilenebilir pazarı ABD’nin bu yıl rüzgâr santrallerinde rekor bir kurulum seviyesine ulaşması bekleniyordu. Ancak, koronavirüs nedeni ile rüzgâr sektörü de tehdit altında.
ABD’de 2020 yılı yatırımcılar için kritik bir öneme sahip. Çünkü yatırımcıların sektörün ana sübvansiyonu olarak gösterilen Üretim Vergi Kredileri (Production Tax Credit – PTC) ile ilgili projelerini bu sene tamamlamaları gerekiyor.
ABD’de rüzgâr enerjisi endüstrisinin bu yıl sınırlarını aşması bekleniyordu. Bu konuda danışmanlık hizmeti veren Wood Mackenzie firması konu ile ilgili daha önce yaptığı açıklamada, firmaların rüzgâr projelerini son teslim tarihi olan 2020’de tamamlayamamasının büyük bir risk olduğuna işaret etmişti.
Bu alanda yaşanabilecek diğer potansiyel sorunun ise, özellikle ABD’de yenilenebilir enerji projeleri için gerekli finansmanın sağlanamaması olduğu belirtiliyor.