Avrupa Komisyonu yayımladığı İklim Yasası ile 2050 yılında sıfır karbon hedefine ulaşmayı planlıyor.
Wind Europe, resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, Yasa’da karbonsuzlaşma ile ilgili yer alan senaryoların yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımına dayanmadığını söyledi.
İspanya, Danimarka, Lüksemburg, Avusturya, Litvanya ve İrlanda Hükümetleri de Komisyon’a, Avrupa Birliği İklim Yasası Etki Değerlendirmesi kapsamında Yasa’ya, yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımı ile ilgili senaryolar ekleme çağrısında bulundu.
Wind Europe’a göre bu çağrı sıfır karbona geçilmesinin sağlanması için çok önemli ve olumlu bir adım.
“Daha fazla rüzgâr enerjisi santrali kurulmalı”
Wind Europe Baş Politika Sorumlusu Pierre Tardieu, “Avrupa Komisyonu iklim nötre geçilmesinin geri döndürülemez bir adım olduğunu vurgulamakta çok haklı. Bu adım Avrupa’nın her yıl, 2019’dakinden iki kat daha fazla yeni rüzgâr enerjisi santrali kurmasını gerektirecektir. İklim Yasası da bu kapasitesinin teslim edilebilmesi için güvenilir bir yol izlemeli.” dedi.
İklim Yasası’nın “sıfır karbon” hedefine ulaşmak için karbon yakalama ve depolama gibi tartışmalı ve az gelişmiş teknolojilerin önünü de açtığını ifade eden Tardieu, karbon yakalama, doğal gazla hidrojen üretimi gibi bu teknolojilerin farklı sektörlerde uygulanabileceğini söyledi.
“Uzun vadeli bir enerji senaryosuna ihtiyaç var”
Fosil yakıtların enerji sisteminin bir parçası olmasına karşı çıkan Tardieu, İklim Yasası’nın yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, uzun vadeli bir enerji senaryosuna ihtiyaç duyduğunu savundu.
Tardieu, “İklim değişikliği ile mücadele için karayolu taşımacılığında, binalarda ve endüstrinin çoğunda yenilenebilir enerjiye dayalı bir elektrifikasyonun olması gerekiyor. İklim nötr hedefini maliyet etkin bir şekilde nasıl sağladığımıza dair konuşmamızın başlangıcı yüzde 100 yenilenebilir enerji senaryosu olmalı.” dedi.