Avrupa Komisyonu koronavirüs ile mücadele edilen bu dönemde, Avrupa Yeşil Düzeni ile ilgili çalışmaların virüs ile mücadele planları ile beraber yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği’ne (AB) göre koronavirüs ile mücadele edilmesi acil bir öncelik, ancak Avrupa ekonomisinin karbondan arındırılması da ekonominin toparlanması için önemli bir adım.
Business Green’in yer verdiği habere göre, Komisyon’un temel öncelikleri, koronavirüsün yayılmasının engellenmesi, tıbbi ekipman sağlanması ve krizin sosyo-ekonomik sonuçlarıyla mücadele edilmesi.
“Atılacak adımlar iklim hedefleriyle uyumlu olmalı”
Pandemi ile mücadelenin Avrupa’nın önceliği olduğu belirtilen açıklamaya göre, virüs nedeni ile zor duruma düşen büyük ekonomilerin toparlanması için atılacak adımların AB’nin iklim ve çevre hedefleriyle de uyumlu olması gerekiyor.
Avrupa Komisyonu, “Şu anki aciliyetimiz koronavirüs pandemisi ve bunun dolaylı sonuçları ile mücadele etmek. Ancak toplumlarımızı ve ekonomilerimizi normal işleyişine döndürmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir büyümeye geri dönmeye, enerji ve dijital dönüşümün entegre edilmesine ve krizden aldığımız dersler sonucu önlemlerimizi hazırlamaya başlamalıyız.” dedi.
Ekonomik toparlanma stratejisi hazırlanıyor
Krizden etkili bir şekilde çıkılması için koordineli ve kapsamlı bir kurtarma planının yanı sıra önemli yatırımların da yapılması gerektiği belirtilen açıklama sonrası Komisyon, AB bütçesinden ayıracağı ek para ile 37 Milyar avroluk bir ‘Korona Yatırım Fonu’ oluşturduğunu da bildirdi. Bu fon ile işletmelere, endüstriye ve sağlık sistemine destek sağlanacak.
Avrupa Komisyonu tarafından geçen sene açıklanan Avrupa Yeşil Düzeni 2050 yılına kadar sıfır karbon ekonomisi oluşturmayı hedefliyor. Mart ayında açıklanan İklim Yasası ile de tüm üye ülkelerin hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştirmesi gerekiyor. Yeşil Düzen kapsamında ayrıca, Sanayi Stratejisi ve Döngüsel Ekonomi Planı da hazırlanması bekleniyor.
Ancak koronavirüs salgını sonrası bu politikaların hayata geçirilmesi ile ilgili sıkıntılar gündeme geldi ve başta otomotiv sektörü olmak üzere pek çok endüstri kuruluşu, kriz ile mücadele edebilmek için AB’nin emisyon kurallarını ertelemesi çağrısında bulundu.
Komisyonun açıklamış olduğu bu çalışmalar, Avrupa’nın 2020 ve sonrasında da ekonomik gelişmelerin temelini iklim değişikliği ile mücadeleyi merkeze alarak şekillendireceğini işaret ediyor.