Koronavirüs pandemisi ile mücadele küresel boyutta devam ediyor. Enerji piyasasının virüsten nasıl etkilendiğini araştıran uzmanlara göre, rüzgâr ve güneş enerjisi şirketleri petrol ve doğal gaz endüstrilerine göre daha iyi durumda.
Virüsün ortaya çıktığı Çin’de özellikle inşaat sektörünün yenilenebilir enerji projeleri sayesinde erken bir toparlanma evresine girdiği belirtiliyor. Çinli güneş paneli üreticilerine göre de, yılın ilk çeyreğinde ürün sevkiyatlarında gecikmeler yaşansa da süreç devam etti.
E&E News‘te yer alan habere göre, uluslararası derecelendirme kuruluşları da bu görüşleri doğruluyor. Moody’s, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da iş koşulları kötüleşse de Çin’in toparlanmaya başladığı bilgisini verdi. S&P’ye göre de Çin ekonomisi yavaş da olsa yeniden pozitif bir büyüme yoluna girdi.
Moody’s verilerine göre, Çin’de güneş ve rüzgâr enerjisi projelerinde toparlanmalar başladı, ancak petrol endüstrisi bir süre daha mücadele etmeye devam edecek.
Moody’s tarafından yayımlanan kredi raporuna göre, “Çin’de hanehalkı ve işletmeler orta vadede normal faaliyetlerine başlayacak. Ekonomik aktivitedeki tam iyileşme ve petrol talebindeki artış ise daha uzun sürecek.”
Bir hukuk firması olan Norton Rose Fulbright’ın Küresel Enerji Başkanı Anne Lapierre’e göre, yenilenebilir enerji sektörü Avrupa’da da petrol endüstrisinden daha hızlı toparlanacak.
Birleşik Krallık’taki durumu da değerlendiren Norton Rose Fulbright uzmanlarına göre, İngiltere’de pek çok proje devam ediyor ve Çin’deki tedarikçiler ürün sağlamaya başlayınca kesintiye uğrayan projeler de tekrar hayata geçecek.
Uzmanlara göre yapım aşamasında olan projeler üzerinde arz sorunları yaşansa da, mücbir sebepler nedeni ile yasal düzenlemeler yapılıyor ve bu sayede proje inşaatları durma noktasına gelmiyor.
Kredi derecelendirme kuruluşlarına göre benzer durum Kuzey Amerika için de geçerli. Geçtiğimiz Cuma günü açıklamada bulunan Fitch, Kuzey Amerika’da rüzgâr ve güneş enerjisi proje yatırımcılarının derecelendirmelerini düşürmeyi planlamadığını duyurdu.
Yine Asya-Pasifik’teki yenilenebilir enerji projelerinde de bir düşüş yaşanmayacağını açıklayan Fitch’e göre,
“Yenilenebilir enerji projeleri doğası gereği, koronavirüs pandemisinden petrole göre daha az etkileniyor. Termik santrallerin aksine, jeotermal ve güneş santrallerinin günlük çalışma süreci daha basit ve minimum insan gücüne dayanıyor.”