SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından yayımlanan SHURASTAT’ın on ikinci sayısında, dünyayı sarsan COVID-19 salgını sonrasında iklim değişikliği ile mücadele kapsamında enerji dönüşümünün, ekonomiyi canlandırma paketleri içerisinde desteklenmesinin önemli olduğu ifade edildi.
Enerji talebi ve fiyatlarında yüzde 70 düşüş
COVID-19 salgınının kontrol altına alınabilmesi için tüm ülkelerde alınan önlemlerle birlikte ekonomik faaliyetlerde gerileme yaşandığını belirten SHURA, “Hem arz hem de talep tarafını etkileyen şoklar, enerji talebinde ve fiyatlarında yüzde 70’lere varan düşüşleri beraberinde getirdi.” diyor.
IMF tarafından 14 Nisan’da açıklanan verilere göre, COVID-19 salgını sonrası tüm dünyada finansal koşullardaki daralma daha önce görülmemiş bir hızda artıyor.
SHURA’ya göre, ekonomik faaliyetlerdeki düşüş ve finansal daralma enerji dönüşümü yatırımlarının ertelenme riskini de beraberinde getiriyor.
Fosil yakıt tüketiminin zirve noktası birkaç yıl geriye çekilecek
COVID-19 sonrası ekonomiyi canlandırmak için gündeme gelen iyileştirme paketlerinin adil enerji dönüşümünü desteklemesinin büyük önem taşıyacağı belirtilen yazıda,
“Yatırımlardaki yavaşlamaya rağmen COVID-19 ile birlikte gelen ekonomik etkilerin enerji dönüşümünü hızlandırması söz konusu olabilir. Carbon Tracker’a göre bu ekonomik süreç dünya fosil yakıt tüketimindeki zirve noktasını (peak) birkaç yıl geriye çekecek.” ifadeleri yer alıyor.
Carbon Tracker’ın 2018 yılı tahminlerine göre, dünya fosil yakıt tüketiminin 2023’te zirveye ulaşması bekleniyordu. Ancak COVID-19 kriziyle birlikte fosil yakıt tüketimindeki zirve noktasının 2023’ten 2019’a gerilemesi bekleniyor
2008 krizi sonrasında Avrupa’da fosil yakıt tüketiminin zirveye ulaştığı bilgisini veren SHURA’ya göre, yenilenebilir enerjinin artan rekabet gücü tüm dünyada zirveye ulaşabilir.
Uzmanlar, adil ve ekonomiyi destekleyen dönüşümler için devletler ve uluslararası kuruluşların işbirliğinin belirleyici rol oynayacağının da altını çiziyor.