Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hükümeti tarafından açıklanan verilere göre son 40 gün içinde güneş, rüzgâr ve hidroelektrik santrallerinden üretilen elektrik miktarı termik santralleri geride bıraktı.
Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’ne (IEEFA) göre bu durum, koronavirüs nedeni ile talepte yaşanan azalmanın yanı sıra, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetinin düşmesinden de kaynaklanıyor.
Reuters’nın haberine göre, elektrik talebinin düşmesi durumunda kömür, sübvansiyonlu yenilenebilir enerji kaynaklarının daha ucuz olmasından dolayı, kamu hizmetleri tarafından kesilen ilk enerji kaynağı oluyor.
ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin Mart ayı sonuna kadar olan verilerini analiz eden IEEFA’nın raporuna göre, koronavirüs ile mücadele edilen bu günlerde, enerji dönüşümünün de eş zamanlı gerçekleşebileceği sonucu çıkıyor.
ABD Enerji Bakanlığı ise üretimin aralıklı olması nedeni ile güneş ve rüzgâr enerjisinin şebeke güvenirliği açısından risk oluşturduğu, depolama yapabilen fosil yakıt tesislerinin daha güvenli olduğu şeklinde bir uyarıda bulundu.
Ancak IEEFA’ya göre, 25 Mart-3 Mayıs tarihleri arasında güneş, rüzgâr ve hidroelektrik santralleri ülkenin kömür yakıtlı santrallerinin üretim miktarını geride bıraktı. 2019 yılında ise kömür santralleri yenilenebilir enerji kaynaklarından sadece 38 gün daha fazla elektrik üretti.
IEEFA, ABD’de sağlık krizinin neden olduğu enerji tüketimi eğilimlerinin devam etmesi durumunda, yenilenebilir enerjinin yıllık bazda termik santrallerin kapasitesini tahmin edilenden bir yıl önce aşacağını belirtti.