Ember tarafından 28 Mart-26 Nisan 2020 tarihleri arasındaki verilerin değerlendirildiği analize göre, Avrupa Birliği’nde (AB) güneş ve rüzgâr enerjisinin toplam üretimdeki payı yüzde 23’e yükseldi.
PV Tech’in haberine göre, AB’de enerji kaynaklı emisyon salımı 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 39 düştü. AB üyesi 27 ülke ve İngiltere’nin verilerinin analizine göre, bu 28 ülkedeki güneş enerjisi üretimi 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 28 arttı.
Ember’e göre, kıta çapında kilitlenmeler yaşanırken, Avrupa’nın yenilenebilir enerji listelerinde lider olan ülkeler Danimarka, Almanya, Yunanistan, Estonya, İngiltere, Portekiz ve İspanya oldu.
Almanya’nın güneş enerjisi payı 2019 yılında yüzde 12 iken, 2020 yılında bu oran yüzde 19’a çıktı. İtalya, İspanya ve İngiltere de Nisan 2019’dan itibaren önemli artışlar yaşayan ülkeler arasında yer aldı.
Kaynak: Ember
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) verilerine göre de 27 AB ülkesi ve İngiltere’nin 2018 yılındaki kümülatif güneş enerjisi kapasitesi 115 GW iken, 2019 yılında bu değer 129 GW’a yükseldi.
Ember’e göre yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payı karantina döneminde kömürden elektrik üretiminin azalması ile artmaya başladı. AB’de fosil yakıtların yüzde 16 olan yıllık payı yüzde 11’e düştü.
Araştırmacılara göre, yenilenebilir enerji sisteminde esnekliğin tam olarak sağlanamaması nedeni ile Almanya’da linyitten ve nükleer santrallerden elektrik üretimine devam edildi.
Araştırmanın Yazarı Dave Jones’a göre, elektrik sistemlerindeki talep enerjinin maliyetine göre değişiyor. Rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmak için esnekliğin artırılması gerekiyor.