Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum-WEF) “A’dan Z’ye Enerji Dönüşümü: Bilinenler ve Bilinmeyenler” başlıklı raporunda enerji dönüşümünü değerlendirdi.
COVID-19’un enerji dönüşümde bir engel olmaktan ziyade dönüşümü hızlandırabileceğini ifade eden uzmanlara göre, fosil yakıtların değişime dayanma kabiliyeti azaldı.
Enerji dönüşümü için neler yapılmalı?
Araştırmacılara göre enerji dönüşümü için yapılması gerekenler şunlar: Verimliliğin artırılması, güneş ve rüzgâr enerjisi ile elektrik üretiminin karbondan arındırılması, ulaşımın elektrikli hale gelmesi, karbondan arındırmanın zor olduğu çelik gibi ağır sanayilerde hidrojen kullanılması.
Fosil yakıtların Küresel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’daki (GSYİH) payının büyük olması nedeni ile enerji dönüşümde bazı zorlukların yaşanacağının belirtildiği rapora göre, bu yakıtlar küresel enerjinin yüzde 80’ini karşılıyor.
Yenilenebilir enerji teknoloji maliyetlerinin düşmesi nedeni ile bu kaynakların fosil yakıtlara göre daha ucuz olduğu belirtiliyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) verilerine göre enerji dönüşümün maliyeti 20 trilyon dolar.
Üç kat tasarruf sağlanabilir
Enerji dönüşümü sayesinde üç kat daha fazla tasarruf sağlanabileceğini ifade eden uzmanlara göre, dönüşümün GSYİH’ya maliyeti yüzde 1 iken, dönüşümün gerçekleşmemesi durumunda bu değer yüzde 30 oluyor.
Enerji dönüşümünde kilit aktörlere odaklanılması gerektiği belirtilen raporda, güneş ve rüzgâr enerjisinin pahalı olduğu ile ilgili asılsız iddiaların bulunduğu, ancak BloomberNEF’in (BNEF) raporuna göre yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtlara göre çok daha ucuz olduğu bilgisi veriliyor.
“Dönüşüm için gerekli teknolojiler mevcut”
Elektrikli araçların da batarya fiyatlarının düşmesi ile birlikte günden güne daha az maliyetli hale geldiğini belirten araştırmacılarına göre, dönüşüm için gerekli teknolojik çözümler de mevcut.
Yenilenebilir enerji kaynaklarını sisteme dâhil etmenin pek çok yolu olduğunu ifade eden araştırmacılara göre, esnek arz ve talebe sahip olunması, şebekenin boyutu ve kalitesinin artırılması ile batarya sistemleri gösterilen çözümler arasında.
Yenilenebilir enerji maliyeti azalıyor
Rapora göre, yenilenebilir enerji maliyetleri azalıyor. Güneşte yüzde 28, karasal rüzgârda yüzde 11 ve batarya teknolojileri maliyetinde ise yüzde 18’lik bir düşüş yaşandı.
Enerji dönüşümünde Norveç lider konumda. Hindistan da petrole olan bağımlılığın azaltılmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarını destekliyor. BNEF verilerine göre, Hindistan’da kömürden elde edilen elektriğin maliyeti, rüzgâr ve güneşin çok daha üzerinde.
ABD ve Avustralya gibi ülkelerde ise fosil yakıt endüstrisi hala etkinliğini devam ettiriyor ve araştırmacılara göre Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için daha fazla politik adım atılması gerekiyor.