Somali’nin en büyük elektrik tedarikçisi olan BECO, Mart ayından bu yana Almanya ve İngiltere’den satın alınan güneş panelleri sayesinde 8 MW elektrik ürettiğini ve bu değerin, 2022 yılına kadar 100 MW’a çıkmasını beklediklerini açıkladı.
BECO’nun Baş Mühendisi Mohamud Farah, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu riskli bir işti. Ancak, daha ucuz elektrik sağlamak için güneş enerjisi kuran ilk şirket olmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Kismayo, Barawa, Marka, Balad, Cevher, Afgooye, Elasha ve Mogadişu şehirlerine enerji dağıtımı yapan BECO, güneş enerjisinin enerji karışımına eklenmesi ile kilovat saati 0,49 Dolar olan elektrik fiyatının, 0,36 Dolar’a düştüğünü açıkladı.
Güneş panelleri ile 300 bin müşterisine günlük dört saat elektrik sağlayan firma, güneş enerjisi kurulu kapasitesi 100 MW’a ulaşsa da güneş enerjisinden elektrik elde edilemeyen zamanlar için jeneratör kullanımına devam edecek.
Farah, “Batarya depolama sistemine geçmediğimiz sürece fosil yakıt kullanımını sonlandıramayız. 100 MW kapasiteye sahip olsak da kilovat saatlik maliyetimiz hala batarya depolamaya bağlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Somali’nin ulusal bir ağı yok
1991 yılında iç savaşa giren Somali’nin ulusal bir ağı yok ve büyük şehirlerin elektriği dizel jeneratörlere bağlı.
Başkent Mogadişu’nun toplam kurulu güç talebini karşılamak için 200 MW’lık bir kapasite gerekiyor, ancak şu anda bu kapasite 35 MW.
Farah’a göre, iç savaş başlamadan önce Somali 70 MW kurulu güce sahipti.
Şu anda Somali nüfusunun yüzde 85’inin elektriğe erişimi yok ve bu kişilerin yüzde 60’ı merkeze uzak köylerde yaşıyor.
Başkent Mogadişu sakinleri elektrik fiyatlarının yüksek olmasından dolayı büyük bir mücadele içinde. Dört çocuk annesi Shukri Mohamed Reuters’a yaptığı açıklamada,
“Evimin hemen dışındaki bir buzdolabında içecek satıyordum. İki ay sonra işi iptal ettim. Kârım ayda 20 Dolardı, ancak elektrik faturası ayda 40-50 Dolar arasındaydı. Elektrik daha ucuz olursa işimi yeniden başlatacağım.” dedi.