Bilimsel ve Endüstriyel Araştırmalar Konseyi (The Council for Scientific and Industrial Research-CSIR) ve Meridian Economics’ten Dr. Grove Steyn, yenilenebilir enerji kaynaklarının mevcut ekonomik toparlanma paketlerindeki en önemli konu başlıklarından biri olduğunu söyledi.
Windaba tarafından çevrimiçi gerçekleştirilen panelde açıklama yapan uzmanlar, Güney Afrika Hükümeti’nden, ülkenin COVID-19 sonrası ekonomik toparlanma paketinin bir parçası olarak, Entegre Kaynak Planı-2019′u (Integrated Resource Plan 2019-IRP 2019) hızlı bir şekilde uygulamaya başlamasını istedi.
“Güneş ve rüzgâr santrallerinin devreye alınması istihdamı hızlı bir şekilde artıracak”
Yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji güvenliğini destekleyerek, ekonomik ve sosyal faydalar sağlayacağı belirtilen IRC 2019’da yer alan modellemeye göre,
“Fotovoltaik (FV) güneş ve karasal rüzgâr enerjisi santrallerinin hızlı bir şekilde devreye alınması durumunda, 2030 yılına kadar sermaye artışı ve binlerce istihdam olanağı elde edilebilir.”
IRP 2019’a göre, 2022-2030 yılları arasında rüzgâr enerjisi kapasitesi yıllık 1600 MW, güneş enerjisi ise yıllık 1000 MW artabilir.
Belirtilen bu “orta derecede hızlandırılmış” senaryoya göre, bu alanlarda 2021’de 10 bin olacak istihdam sayısı 2030 yılında 40 binlere ulaşabilir. Modelleme ayrıca, dönem içinde daha da yüksek yatırım ve istihdam seviyelerini içeren “agresif bir hızlanma” senaryosu da içeriyor.
Engineering News’te yer alan habere göre, Enertrag Güney Afrika CEO’su Dr. Tobias Bishof-Niemz, tek başına rüzgâr sektörünün 2030’a kadar Güney Afrika’da, inşaat ve işletmelerde 25 bin yeni iş imkânı ortaya çıkarabileceğini öngörüyor.
Güney Afrika’nın, yeşil bir teşvik planı çerçevesinde, kapasite artışını 3000 MW’a çıkarması durumunda ise istihdam sayısının 50 binlere ulaşabileceği belirtiliyor.
“Yerel tedarik zinciri stratejileri yeniden değerlendiriliyor”
Pandemi nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan aksamaların ülkeleri yerel tedarik zinciri stratejilerini yeniden değerlendirmeye yönlendirdiğini dile getiren Hulisani CEO’su Marubini Raphulu’ya göre de Güney Afrika’nın enerji gelişimi için sadece elektrik üretimi değil, tüm sektörün bütünsel olarak ele alınması gerekiyor.
Benzer şekilde, Bishof-Niemz’a göre de Güney Afrika’daki yenilenebilir enerji teşviklerinde elektrik üretiminin yanı sıra “yeşil hidrojen” de değerlendirilmeli ve ekonomik toparlanma Avrupa Yeşil Düzeni ile ilişkilendirmeli.
Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi Büyüme ve Ortaklıklar Direktörü Emerson Clarke’e göre, pandemi sonrası iyileşmenin gerçekten yeşil bir iyileşme olmasını sağlamak için küresel olarak harekete geçilmesi gerekiyor.
Clarke, “Avrupa Birliği, ABD, Polonya, Vietnam, Hindistan, Güney Kore ve Şili’de bir dizi yeni politika geliştiriliyor ve yenilenebilir kaynaklar bu ülkelerin ekonomik geri kazanımlarında anahtar rol oynayacak.” dedi.