Yüzden fazla küresel yatırımcı, Avrupa Birliği (AB) liderlerine Covid-19 pandemisi sonrası sürdürülebilir bir ekonomik iyileşme sağlama çağrısında bulundu.
Çağrı mektubuna imza atan 109 yatırımcının toplam varlığı; 11,9 trilyon avroluk bir değeri temsil ediyor ve bu rakamın Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın toplam Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’sından (GSYİH) daha büyük olduğu belirtiliyor.
İklim Değişikliği Kurumsal Yatırımcılar Grubu (Institutional Investors Group on Climate Change- IIGCC) önderliğinde, Sorumlu Yatırım İlkeleri (Principles for Responsible Investment – PRI) ve CDP işbirliği ile yazılan mektubu imzalayanlar arasında Avrupa’nın en büyük yatırımcıları da yer alıyor.
Avrupa Yeşil Düzeni ve Paris Anlaşması uyarınca, sıfır karbon bir ekonomiye geçişin hızlandırılması gerektiğini vurgulayan yatırımcılar,
“İklim değişikliğinin artmasına neden olacak toparlanma planları, önümüzdeki yıllarda yatırımcıları ve ulusal ekonomileri artan finansal, sağlık ve sosyal risklere maruz bırakacaktır.” diyor.
AB’nin geçtiğimiz hafta açıkladığı kurtarma stratejisi sonrası yayımlanan mektupta Avrupa Yeşil Düzeni, AB’nin Kurtarma Planı’nın temel taşı olarak gösteriliyor.
Ülkelerin, bölgelerin ve şirketlerin toparlanmasını desteklemek için sıfır karbon planlarına ihtiyaç duyulduğu vurgulanan mektupta, AB üye ülkelerinin sürdürülebilir bir toparlanmayı desteklemek için dikkate almaları gereken beş temel ilke de yer alıyor.
Yatırımcılar tarafından dikkate alınması önerilen beş ilke:
- Toplum refahı ve istihdamın artırılması
- Avrupa Yeşil Düzeni ve Paris Anlaşması’nın desteklenmesi
- COVID-19 ekonomik desteğinin iklim riskini de ele alması
- İklim değişikliği ile mücadele ve sıfır karbonlu ekonomik çözümlere öncelik verilmesi
- İyileştirme planlamasına yatırımcının da katılımının sağlanması
IIGCC CEO’su Stephanie Pfeifer, “Avrupalı liderler Yeşil Düzen’de belirlenen hedefleri destekleyen bir iyileşme sağlamalı. İklim ve ekonomik krizin ikili sorununu görmezden gelemeyiz. Önümüzdeki 12 ay içinde alınan mali kararlar, gelecek 10 yıl ve sonrasında küresel ekonomiyi şekillendirecek ve sürdürülebilir bir gelecek için temeller oluşturup oluşturmadığımızı belirleyecek.” açıklamasında bulundu.
PRI CEO’su Fiona Reynolds, “COVID-19 sonrası bir kurtarma planı geliştirirken, 21. yüzyıl için amaca uygun bir ekonomi yarattığımızdan emin olmalıyız.
AB’nin sürdürülebilir ve adil bir kurtarma planının uygulanmasına yönelik adımlar atmasından çok memnunuz ve Avrupa Yeşil Düzeni’nin temelini oluşturan ve 2050 yılına kadar önerilen net sıfır emisyonları elde etmekle tutarlı olan önlemlerin benimsenmesini teşvik ediyoruz.” dedi.
CDP CEO’su Paul Simpson, “Avrupa ülkeleri, insan hayatını kurtarmak için uygulanan COVID-19 kısıtlamalarını ihtiyatlı bir şekilde kaldırdıkça, ekonomik iyileşmeye odaklanmalıyız. Bunun yanı sıra, ihtiyaç duyduğumuz sürdürülebilir ve esnek toplumu inşa etmeye öncelik vermeliyiz.
Bu nedenle yatırımcılara ve politika yapıcılara, finans akışını Paris Anlaşması’nın en iddialı hedefleriyle uyumlu hale getirmek için birlikte çalışma çağrısında bulunuyoruz. İklim krizinde daha büyük risklerden kaçınmak için uzun vadeli yenileme paketlerinin ekonomimizi daha esnek, kapsayıcı ve sıfır karbon hale dönüştürmesini sağlamalıyız. ” ifadelerini kullandı.