Hidrojen yakıtlı araçlar hem hükümetlerin hem de araç üreticilerinin ilgisini çekmeye devam ediyor.
İngiltere Ulaştırma Bakanlığı bu hafta, hidrojen yakıtlı otobüslerin şehir içi ulaşım ağında kullanılması için adım atacağını duyurdu.
Guardian’ın haberine göre Bakanlık, bu ayın başında, Birmingham Üniversitesi ve demiryolu kiralama şirketi Porterbrook tarafından yürütülen hidrojenli tren projesi için de 400 bin sterlin destek sağladı.
“Hidrojen temiz kaynaklardan üretilmeli”
Uzmanlara göre, kullanılacak hidrojenin “yeşil” yani, sıfır karbon olacak şekilde temiz enerji kaynaklarından üretilmesi gerekiyor.
Suyun elektrolizi yerine, metan gazı kullanılarak üretilen mavi hidrojen ise fosil yakıt üreticileri tarafından büyük ilgi görüyor. Ancak, mavi hidrojenin çevreye zararları bulunuyor.
Hidrojen otomobil üreticilerinin ilgisini çekiyor
Dünyanın ikinci büyük araç üreticisi olan Toyota, pandemi öncesi 2020 yılında 30 bin hidrojen yakıtlı araç üretmeyi planlamıştı.
Uzun yıllardır hidrojen teknolojisinin potansiyelinin farkında olan otomobil üreticilerine göre, hidrojenin başarılı olması için belirli bir ölçeğe ihtiyaç duyuluyor.
Toyota Motor Avrupa CEO’su Johan van Zyl, “Bu ölçeği elde etmek için, Avrupa’da ağır ticari araçların ve otobüslerin hidrojen uygulamasının ilk aşama olacağını düşünüyorum.” dedi.
Kuzey İrlandalı otobüs üreticisi Wrightbus, JCB’nin hidrojen üretim şirketi Ryse ile birlikte hidrojen otobüslerinin yaygınlaştırılması üzerine çalışıyor.
Rüzgâr ve güneş sayesinde sıfır karbon hidrojen üretimi artabilir
ITM Power Genel Müdürü Graham Cooley, yenilenebilir enerji maliyetlerinin azalması ile hidrojenin ekonomik açıdan önemli bir çözüm haline gelebileceğini, güneş ve rüzgâr enerjisi sayesinde, sıfır karbon hidrojen üretiminin önemli bir yer tutacağını belirtiyor.