İngiliz petrol şirketi BP geçen hafta yaptığı açıklamada, önümüzdeki 10 yıl içinde petrol üretimini azaltma taahhüdünde bulundu.
2030 yılına kadar portföyüne rüzgâr, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan 50 GW’lık kapasite eklemeyi planlayan firmanın, şu anda sahip olduğu kapasite ise 2,5 GW.
Reuters’ın haberine göre, Avrupalı pek çok petrol firması, bankalar, yatırımcılar ve bazı hükümetler fosil yakıtlardan uzaklaşmak için yeni iş modelleri bulmaya çalışıyor.
Analistlere göre, BP’nin ölçeğini büyütmesi için en hızlı rota açık deniz rüzgâr santrallerinden geçiyor. Ancak, bu santrallerin başlangıç maliyetlerinin yüksek olduğu da belirtiliyor.
Petrol üretimi yapan firmaların hisseleri değer kaybetmeye devam ederken, dünyanın en büyük açık deniz rüzgâr yatırımcılarından biri olan Danimarka’daki Orsted’in hisseleri yüzde 135 artarak 60 milyar dolarlık bir piyasa değeri kazandı.
Orsted halihazırda 10 GW kurulu rüzgâr gücü kapasitesine sahip ve bu değer BP’nin hedeflemiş olduğu kapasitenin beşte birine eş değer.
33 GW kurulu yenilenebilir enerji kapasitesine sahip İspanyol kamu hizmeti şirketi Iberdrola’nın hisseleri de son iki yılda yüzde 78 artış göstererek piyasa değerini BP ile eşitledi ve 80 milyar dolara çıkardı.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na (IRENA) göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2,500 GW’ın biraz üzerinde, ancak ülkelerin 2015 Paris İklim Anlaşması kapsamında belirlenen hedefleri karşılamak için emisyonları azaltmaya çalışmasıyla, bu kapasitenin hızla artması bekleniyor.