Pandemi nedeni ile emisyonlarda küresel boyutta bir düşüş yaşandı. Ancak, uzmanlara göre doğru politikalar izlenmezse bu durum geçici olabilir.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) resmi internet sitesinde yer alan değerlendirme yazısına göre, bu durumun sürdürülebilir hale getirilmesi ve teşvik edilmesi için karbon fiyatlandırılmasının hayata geçirilmesi öneriliyor.
Karbon fiyatlandırma araçlarının ekonomik döngülerle birlikte hareket ettiğini belirten uzmanlara göre, emisyonlar ekonomik faaliyetlerle paralel ilerliyor ve düşük emisyonlu faaliyetler kriz sırasında işletmelere avantaj sağlıyor.
Çin’de petrol talebi eski seviyelere yaklaştı
IEA Uzmanlarının kaleme aldığı yazıya göre, enerji kullanımı şimdiden birçok yerde artmaya başladı. Çin’de Nisan ayı petrol talebi neredeyse 2019 seviyelerine geri döndü ve 2019’a kıyasla daha fazla yeni termik santral geliştirme aşamasında ve emisyonlar Mayıs öncesi seviyelerin üzerine çıktı.
Ülkelerin Covid-19 krizi sonrası ekonomik iyileşme için Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda ilerlemesinin, emisyonların azaltılmasının yanı sıra, istihdamı da artıracağını ifade eden uzmanlara göre, geliştirilen stratejiler ile gelecek daha iyi bir şekilde yeniden inşa edilebilir.
Sağlam iklim politikaları ile kısa vadede ekonomik iyileşme, uzun vadede ise enerji dönüşümünün desteklenebileceğine dikkat çeken IEA’ya göre, karbon fiyatlandırma araçları ile anında yatırım ve harcama kararları doğru bir şekilde yönlendirilebilir.
IEA: Temiz enerji dönüşümünü hızlandırın
Karbon fiyatlandırmasının Covid-19 gibi dış şoklara karşı da direnç göstermeye yardımcı olacağını belirten IEA uzmanları, hükümetlere temiz enerji dönüşümünü hızlandırma çağrısında bulunuyor.
Bu dönemde yapılacak kısa vadeli yatırım ve harcama kararlarının emisyonlar üzerinde uzun vadeli etkilere sahip olacağına dikkat çeken uzmanlar, bu adımın daha sürdürülebilir bir enerji geleceği sağlamak için önemli bir fırsat olduğunu belirtiyor.
IEA’ya göre, sürdürülebilir bir toparlanmanı yolu, yenilenebilir enerji dağıtımını desteklemek, elektrik şebekesini modernize etmek ve genişletmek, metan emisyonlarını azaltmak ve fosil yakıt sübvansiyonlarını gözden geçirmek gibi politika adımlarından geçiyor.
Karbon fiyatlandırması, hükümetlerin iklim değişikliğini azaltma hedeflerini ekonomik faaliyetlerin merkezine yerleştirirken, uzun vadede hükümetlere rehberlik de edebilecek bir araç olarak gösteriliyor.
IEA’ya göre, diğer eşgüdümlü politikalarla birleştirildiğinde karbon fiyatlandırması, yeşil ve sürdürülebilir bir ekonominin temellerini atarken, iyileşmeye yönelik teşvik paketlerini daha verimli hale getirmede kilit bir unsur olabilir.