Küresel pandemi pek çok sektör gibi otomobil sektörünü de etkiledi.
2020’nin ilk yarısına ait yeni araç tescil verileriyle birlikte, genel olarak üç büyük pazarı (Çin, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri-ABD) ve elektrikli araçların bu pazardaki payını inceleyen Peter Mock,
“Çin’de 2020’nin ilk altı ayında her ay ortalama 1,3 milyon yeni binek otomobil satıldı. Bu rakam 2019’un ilk yarısına göre yüzde 23 daha düşük oldu.” bilgisini verdi.
Mock’un, Uluslararası Temiz Ulaştırma Konseyi’nin (The International Council on Clean Transportation – ICCT) internet sitesinde yayımlanan yazısına göre,
Çin’de salgının zirveye ulaştığı Şubat ayında yeni araba satışları neredeyse sıfıra düştü. Ancak o zamandan beri Çin araç pazarı güçlü bir toparlanma yaşadı ve şu anda ekonomistlerin “V” olarak nitelendirdiği bir eğriye ulaşıldı.
Avrupa’da ilk altı ayda, 2019’un ilk yarısına göre yaklaşık yüzde 43 daha az araç tescil edildi ve aylık ortalama tescil edilen yeni binek araç sayısı 0,8 milyon oldu.
Avrupa’da, çoğu ülkede Mart ayının sonundan itibaren sıkı önlemler uygulanması ile birlikte, yeni araç tescilinde “V” şeklinde bir eğri yaşandı ve Nisan ayında sıfıra yaklaşan değerler, pandemi öncesi seviyelere geri döndü.
ABD’de, aylık ortalama binek otomobil ve hafif kamyon satışları 1,1 milyon civarında seyretti ve 2019’un ilk yarısına göre yaklaşık yüzde 21’lik bir düşüş yaşandı. Ancak, ABD’deki model, Çin ve Avrupa’da olduğu kadar net değil.
Elektrikli araçlarda son durum ne?
Elektrikli araçların pazardaki durumunu da inceleyen Mock’a göre, Avrupa’daki elektrikli araç pazarı şu anda önemli bir gelişme kaydetmiş durumda.
Avrupa’da ortalama elektrikli araç payı 2019’un ilk altı ayında yaklaşık yüzde 3,4 iken, 2020’nin aynı döneminde bu oran yüzde 7,8’e yükseldi.
Nisan ayında, Avrupa’daki elektrikli araçlar tüm yeni araç kayıtlarının yüzde 11’ini oluşturdu ve Mayıs ve Haziran aylarında hala yüzde 8 civarında seyrediyordu.
Şu anda Avrupa’da satılan elektrikli araçların yaklaşık yarısı bataryalı, diğer yarısı ise fişli hibrit (plug-in hybrid) elektrikli araçlardan oluşuyor.
Elektrikli araç satışlarında yaşanan bu artış Avrupa Birliği’nin emisyonları azaltma hedeflerinden kaynaklanıyor.
Elektrikli araçları teşvik eden bir diğer unsur ise, pek çok Avrupa ülkesinin Covid-19 sonrası ekonomik toparlanma için uyguladığı teşvik programları oldu. Bu programlarda elektrikli araçların satışını artırmak için uygulanan politikalar, kişileri bu araçlara yönlendirdi.
Avrupa’da artarken Çin’de geriledi
Elektrikli araç payının 2019 yılı boyunca Avrupa’dakinden daha yüksek olduğu Çin’de satışlar, 2020’nin ilk yarısında azalarak yaklaşık yüzde 4,2’ye geriledi.
Mock’a göre bunun altında yatan neden, Çin’deki elektrikli araç satın alma primlerinin düşürülmesi olabilir.
ABD’de ise elektrikli araçların payında önemli bir değişiklik yaşanmadı.
Avrupa’da, yılın ikinci yarısında elektrikli araç payının artmasını beklediklerini dile getiren Mock, “Volkswagen ID.3’ün satışa sunulmasıyla dünyanın en büyük araç üreticisinin rakiplerine yetişmesi ve elektrikli araç pazarını desteklemesi muhtemeldir.” dedi.
Avrupa’da 2021 emisyon hedeflerinin daha da sıkı olacağını ifade eden Mock’a göre, elektrikli araç satışları artacak.
Çin’de de 2021’den 2023’e kadar araç üreticileri için belirlenen güçlendirilmiş hedefler ve bir dizi bölgesel teşvik programı ile elektrikli araçlara daha fazla odaklanılması bekleniyor.
ABD ise elektrikli araç konusunda Avrupa ve Çin’in gerisinde kalma riski ile karşı karşıya.
Mock’a göre, hurdaya ayırma planları ve elektrikli araç vergi kredileri, Kasım ayında yapılacak ulusal seçimlerden sonra yeniden canlandırılsa bile, politika kararlarının gerçek elektrikli araç satışları üzerinde etki göstermesi birkaç ay alabilir.