Uzun süredir dünyanın gündeminde olan, Covid-19 pandemisiyle birlikte ilk sıralara yerleşen dijitalleşme kavramı, gündelik hayatın yanı sıra iş dünyası tarafından da değerlendirilmeye başlandı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından hazırlanan Dijital Dönüşümün İş Süreçlerine Etkisi başlıklı rapora göre, pandemi sürecinde “dijital dönüşüm” kaçınılmaz hale geldi.
Rapora göre, kısa vadede çok daha fazla işletme yapay zeka, nesnelerin interneti, asistan robotlar, bulut teknolojiler, 5G gibi teknolojik dönüşüm enstrümanlarından faydalanmaya başlayacak. Bu dönüşümü başaramayan birçok firma ise bazı zorluklar yaşayacak.
52 farklı şehirden, 25 farklı sektörde 340 MÜSİAD üyesi firmanın katılımıyla çevrim içi gerçekleştirilen araştırmaya göre,
”Firmaların yüzde 70,8’i yakın zamanda iş süreçlerini etkileyecek bir dijital dönüşüm dalgası bekliyor. Özellikle hizmet sektörlerinde bu beklenti çok daha yüksek.”
Covid-19 öncesi böylesi bir dijital dönüşüm sürecine başladığını ve hızlandıracağını ifade eden firmaların oranı yüzde 37,4. Bu yönde bir ihtiyaca işaret eden firmaların oranı ise yüzde 36,8.
Firmalara göre böyle bir dönüşüm ihtiyacını doğuran nedenler şunlar:
- Müşteri taleplerine hızlı cevap verebilmek (yüzde 68,2)
- Operasyonel verimliliği artırma (yüzde 62,4)
- Yeni pazarlara/müşterilere erişim (yüzde 54,4)
Dönüşüme en hazır olanlar “büyük ölçekli” firmalar
Araştırmaya göre firmaların yüzde 58,5’i böyle bir dijital dönüşüme kısmen hazır olduğunu ifade ederken, yüzde 19,4’ü ise tamamen hazır olduklarını ifade ediyor. En hazırlıklı firmalar ise 101 ve üzeri çalışan sayısına sahip “büyük ölçekli” firmalar.
Firmalara göre dijital dönüşüm sürecini yavaşlatan unsurlar arasında ilk sırada bütçe yetersizliği yer alıyor. Yüzde 40 ile insan kaynağı yetersizliği ikinci, hangi teknolojilere ihtiyaç duyulduğunun bilinmemesi (yüzde 23,8) ve belirli bir stratejik yol haritasının olmaması ise üçüncü sırada (yüzde 23,8).
E-ticaret artabilir
Firmaların Covid-19 sonrası kısa ve orta vadede dijital dönüşüm alanında bekledikleri değişimlerin başında e-ticaret yatırımları geliyor.
Dijital pazarlama faaliyetlerinde artış (yüzde 57,1), otomasyon (yüzde 33,8) ve yapay zeka (yüzde 31,2) yatırımlarında artış beklentisi ise önümüzdeki döneme dair önemli ipuçlarını içeriyor.
Dijitalleşme olmadan markalaşma mümkün mü?
Katılımcı firmaların yüzde 58,2’si dijitalleşme yatırımı olmadan markalaşmanın mümkün olmayacağı yönünde bir kanaate sahip.
Dijital dönüşüm yol haritası kapsamında, firmaların yüzde 51,8’i yerli teknoloji firmalarının ürün ve hizmetlerini kullanacağını vurguluyor.
Araştırmaya göre, teknoloji ve dijitalleşme denildiğinde akla yerli isim ve markaların gelmesi bu yöndeki hassasiyetin önümüzdeki dönemde de artacağını gösteriyor.