Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB), içinde bulunduğumuz koronavirüs salgın sürecini tüm yıl boyunca “rüzgâr” konuşabilme fırsatı sunacak bir dijital platform oluşturdu.
Daha önce her yıl fiziksel ortamda yapılan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi (TÜREK), “TÜREK@home” adı ve “Rüzgâr Bize Yeter” mottosuyla www.turek.org.tr adresi üzerinden gerçekleştirilecek.
25 Kasım 2020 tarihinden başlayarak her iki ayda bir düzenlenecek olan toplamda beş panel ile rüzgar enerjisi sektörü için önem arz eden tüm konular kamu ve özel sektörden önde gelen konuklarla birlikte ele alınacak.
Paneller ve bir günlük sanal fuar, www.turek.org.tr adresi üzerinden canlı olarak yayınlanacak.
“TÜREK@home” panellerinin ilki 25 Kasım 2020’de yapılacak ”Açılış Oturumu: Rüzgar Söyleşisi” konusu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz katılımlarıyla başlayacak.
“TÜREK@home” Paneller Serisi’nin takvimi ise şöyle belirlendi:
- 25 Kasım 2020 – Açılış Toplantısı: Rüzgar Söyleşisi
- 27 Ocak 2021 – Küresel Görünüm: Yenilikler ve Fırsatlar
- 24 Mart 2021- TR Rüzgar Piyasası Görünümü: Yerli ve Küresel Pazarlardan Çıkarılan Dersler & İş Modeli Karşılaştırmaları
- 26 Mayıs 2021 – İlk YEKA Deneyimleri ve Gelecekteki Kapasite Tahsis Modelleri
- 28 Temmuz 2021 – Türkiye Tedarik Zincirine Genel Bakış
TÜREB adına konuyla ilgili bilgi veren Kongre Başkanı Hakan Yıldırım, “Koronavirüs salgını ile fosil yakıtlardan enerji üretiminde hızla düşüş yaşanan dünyada temiz ve ucuz kaynaklara yönelim artıyor. Başta Uluslararası Enerji Ajansı olmak üzere ilgili tüm enerji kuruluşları da bu gidişin altını kalın bir şekilde çiziyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarında başı çeken rüzgar enerjisi sektörü ise, karşılaştığı pek çok zorluğa rağmen gösterdiği büyüme ile dünyada ve ülkemizde dayanıklılığını kanıtladı.
Öyle ki, 2020 yılı ilk yarısında Türkiye’nin hemen her yerinde toplam 197 santralde faaliyette olan 3 bin 351 türbin ile enerji ihtiyacımızın zaman zaman yüzde 10’undan fazlasını rüzgardan karşılamış olduk. Ülkemizin halihazırda işletmedeki 8 bin 299 MW’lık RES kurulu gücünün 2021 sonunda 10 GW’ın üstüne çıkmasını öngörüyoruz.
Salgın sürecini rüzgar sektörü adına bir fırsat olarak kullanmak istedik ve her yıl düzenlediğimiz TÜREK etkinliğimizi günün gereklerine uygun olarak dijital ortama taşıdık. Tek seferde yapmak yerine Kongre’yi tüm yıla yayarak bir yıl boyunca rüzgar sektörünü konuşma fırsatımız olacak. Böylece sektör için önem arz eden konuları ve ihtiyaçlarını gündemde tutacağız.” dedi.