Vodafone Grubu, toplam küresel karbon emisyonlarını 2040 yılına kadar “net sıfır”a düşüreceğini taahhüt etti.
Şirket açıklamasına göre, Paris Anlaşması’nın hedefi olan ısınmayı 1,5 derecede tutmak için gereken azaltımlar paralelinde Vodafone, 2030 karbon azaltma hedeflerinin Bilime Dayalı Hedefler (Science Based Targets) girişimi tarafından onaylandığını belirtti.
Vodafone, kendi faaliyetlerinden ve satın alarak kullandığı enerjiden kaynaklanan karbon emisyonlarını 2030’a kadar tamamen ortadan kaldıracak (Kapsam 1 ve 2). Vodafone ayrıca, 2030 yılına kadar ortak girişimler, tüm tedarik zinciri satın alımları, sattığı ürünlerin kullanımı ve iş seyahatlerinin dâhil olduğu Kapsam 3’te belirtilen kaynaklardan ortaya çıkan karbon emisyonlarını yarı yarıya azaltacağını da taahhüt etti.
Vodafone, 2040 yılına kadar Kapsam 3 emisyonlarını tamamen ortadan kaldıracak ve şirket bu sayede 2050 yılı için belirlemiş olduğu tüm karbon ayak izinde “net sıfır”a ulaşma hedefini 10 yıl öne çekmiş olacak.
Vodafone’un sera gazı emisyonları ve hedefleri arasında şunlar bulunuyor:
“Kapsam 1 ve 2 emisyonları: 1,84 milyon ton CO2’e (2020 Referans Değer), yüzde 100 azaltma (2030 Hedefi), yüzde 100 azaltma (2040 Net Sıfır Hedefi). Kapsam 3 emisyonları: 11,9 milyon ton CO2’e (2020 Referans Değer), yüzde 50 azaltma (2030 Hedefi), yüzde 100 azaltma (2040 Net Sıfır Hedefi). Karbon telafisi yoluyla yüzde 5 azalmayı kapsıyor.”
“Karbon ayak izimizi azaltmaya kararlıyız”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Nick Read, “Vodafone örnek teşkil ederek liderlik etmeye inanıyor. Bu nedenle, 2040’a kadar tamamen ‘net sıfır’ hale geleceğimizi taahhüt ettik ve Bilime Dayalı Hedefler girişimi, 2030 karbon hedeflerimizin Paris Anlaşması’nın en iddialı hedefleriyle uyumlu olduğunu onayladı. Artırılmış enerji verimliliği, yenilenebilir enerji tedariki, şebeke atıklarımızın azaltılması ve tedarikçi seçiminde yeni çevresel kriterler sayesinde karbon ayak izimizi azaltmaya kararlıyız. Vodafone ayrıca, müşterilerimizin nesnelerin internetini de içeren hizmetlerimizi kullanarak çevresel ayak izlerini azaltmalarına da imkân sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
Carbon Trust İcra Kurulu Başkanı Tom Delay ise, “Carbon Trust, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutmak için gereken bilimsel ve küresel hedeflerle uyumlu bu iddialı hedeflerin oluşturulmasında Vodafone’a destek olmanın gururunu yaşıyor. Bu strateji, Vodafone’a 1,5 derecelik bir geleceğe uzanan yolculuğunda eşlik edecek ve emisyonlarını azaltmada ve başkalarına da bunu başarabilme imkânı sağlama konusunda sektörün ön saflarında net bir liderlik rolü üstlenmesini sağlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Bilime Dayalı Hedefler girişimi (SBTi), Karbon Saydamlık Projesi (CDP), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) iş birliğinin ürünü olarak öne çıkıyor.
SBTi, bilime dayalı hedef belirlemede en iyi yöntemleri tanımlıyor ve teşvik ediyor, şirketlerin hedeflerini en son iklim bilimi doğrultusunda ve bağımsız şekilde değerlendiriyor.
Yeşil Gigabit Ağı
Vodafone, 2019 yılında, tüm elektriği yenilenebilir kaynaklardan satın almayı, 2025 yılına kadar çevresel ayak izini yarıya indirmeyi ve şebeke atıklarının yüzde 100’ünü yeniden kullanmayı, yeniden satmayı veya geri dönüştürmeyi taahhüt ederek daha döngüsel bir ekonomiye geçişi desteklemişti.
En geç Temmuz 2021’e kadar, Vodafone’un Avrupa ağı yüzde 100 yenilenebilir elektrikle çalışıyor olacak ve bu sayede yalnızca rüzgâr, güneş veya su kaynaklarından sağlanan gücü kullanarak sürdürülebilir bir şekilde büyüyecek olan 11 pazardaki müşteriler için bir “Yeşil Gigabit Ağı” oluşturulmuş olacak. (AA)