Danimarka Parlamentosu, Kuzey Denizi’nde petrol ve doğalgaz aramalarını durdurmak ve 2050 yılına kadar üretimi bitirmek için oy kullandı.
Doğalgaz ve petrolü 2050 yılına kadar aşamalı olarak kaldırmayı planlayan ülke, Avrupa Birliği’nin en büyük petrol üreticisi ve 1970’lerin başından bu yana Kuzey Denizi’nden petrol ve doğalgaz çıkarıyor.
Fosil yakıt endüstrisi, tarih boyunca ülkenin refah seviyesini oldukça yükseltmiş durumda.
Ülkede petrol ve doğalgazın aşamalı olarak kaldırılması sırasında işsizlik sıkıntısı yaşanmaması için rüzgâr enerjisini büyük yatırımlar yaparak istihdam olanakları sağlamayı planladıklarını belirten Danimarka İklim Bakanı Dan Jørgensen,
“On yıllardır petrol ve doğalgazdan çok para kazandık ve bu kaynaklar finansmanımızın önemli bir parçası oldu. Ancak bu kararı almamız gerektiğini düşünüyoruz çünkü iklim değişikliği burada ve bununla mücadele etmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Ve iklim değişikliğiyle mücadelede aslında lider olduğumuzu inandırıcı bir üslupla tartışabilmemiz için bu kararı almamız gerekiyordu.” dedi.
The World’de yer alana habere göre, Danimarka’nın bu kararının 2 milyar dolarlık gelir kaybına mal olabileceği tahmin ediliyor ancak Hükümet bu sorunu ortadan kaldırmak için yeni bir strateji belirlemiş durumda.
Başta karasal ve açık deniz rüzgâr enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasını planlayan ülke, hem gelir hem de istihdamda oluşacak açığı temiz enerji alanındaki yatırımları ile kapatacak.
Petrol ve doğalgaz sektöründeki bazı firmaların bu durumundan memnun olmadığını, ancak ülkede büyük bir kesimin ise bu değişimi desteklediği bilgisini veren Jørgensen,
“Bence bunun nedenlerinden biri de bunu adil bir şekilde yapıyor olmamız. Adil bir geçiş olmasını istiyoruz, yani gerçekten işini kaybedecek insanlar için iş yaratmaya odaklanıyoruz. Ekonomik kalkınma için bunu uygulanabilir bir çözüm haline getiren bir plana sahip olmaya odaklanıyoruz.” ifadelerini kullandı.