Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Kasım ayında düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesi 40’tan fazla ülkenin karar vericilerini bir araya getirdi.
Temiz enerji dönüşümünü hızlandırmak için uluslararası işbirliği yapılması ve ilgili politikaların uygulamasına yönelik kritik ihtiyaçlara odaklanılan IEA-COP26 Net Sıfır Zirvesi’nde, küresel emisyonları azaltmak ve Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için birlikte nasıl çalışılacağı belirlendi.
IEA Başkanı Fatih Birol ve COP26 Başkanı Alok Sharma’nın ev sahipliğinde düzenlenen Zirve’de; Avrupa Birliği’nin yanı sıra, Avustralya, Brezilya, Çin, Kolombiya, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Güney Afrika, Birleşik Krallık gibi ülkelerden enerji ve iklim bakanlıklarının üst düzey temsilcileri yer aldı.
COP26 Başkanı: “Bu durum bir fırsat olarak görülmeli”
Emisyonların azaltılması ile ilgili sürece değinen COP26 Başkanı Alok Sharma, “Bu durum omuzlarda bir yük olarak değil, bir fırsat olarak görülmeli. Birlikte çalışarak ilerlemeyi hızlandırabilir, iş imkânları ve refah yaratabilir, gelecek nesiller için gezegenimizi koruyabiliriz.” dedi.
Zirve’nin net sıfıra ulaşmanın aciliyeti konusunda dünyanın büyük çoğunluğunun hemfikir olduğunu ortaya koyduğunu belirten IEA Başkanı Fatih Birol,
“Aynı zamanda ekonominin tüm kilit sektörlerinde temiz teknolojilerin hızla yayılması için daha fazla uluslararası işbirliği ihtiyacının olduğunu gösterdi. Temiz enerjiye geçişin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istiyorsak, dünyanın başlıca ekonomilerinin çok daha etkili ve yakın bir şekilde çalışması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Yedi Anahtar İlke” belirlendi
Birçok IEA üyesi hükümet, net sıfır taahhütlerinin uygulanmasına rehberlik etmek için IEA tarafından Zirve’de sunulan Yedi Anahtar İlkeyi destekledi.
Belirlenen ilkeler; Covid-19 krizinden sonra sürdürülebilir geri kazanımlara duyulan ihtiyaç, 10 yıllık emisyon azaltma yol haritalarının kritik önemi, emisyon azaltımını hızlandırmak için gerekli inovasyonları içeriyor.
İlkeler aynı zamanda teknoloji işbirliği, en iyi uygulama paylaşımı, yatırım takibi, insan merkezli dönüşüm sağlama ve enerji güvenliği gibi konuları da ele alıyor.
IEA hükümetlerin eylemlerini desteklemek ve küresel enerji sektörünün 2050’ye kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmasına yardımcı olmak için 18 Mayıs’ta kapsamlı bir yol haritası da yayımlayacak.