İklim değişikliği ile mücadele, nüfus artışı ve kişi başına düşen elektrik talebinin artmasıyla elektrik piyasasında depolamanın daha önemli hale gelmesi bekleniyor.
Western Cape Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ben Bladergroen’a göre, batarya pazarının 2048 yılına kadar 9 milyara ulaşması bekleniyor ve lityum iyon piller enerji depolama için en iyi çözüm olarak gösteriliyor.
Engineering News’in haberine göre, dünya genelinde 1,2 milyar insan hala elektriğe ulaşamıyor ve buna ek olarak toplumların gelişmesiyle birlikte kişi başına düşen elektrik talebi de artıyor.
Bladergroen’e göre, “İklim değişikliğiyle mücadelede kapsamında ülkelerin enerji dönüşümünü hızlandırmaları ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmasıyla elektrik piyasasının dinamikleri değişiyor. 2050’de elektrik tüm enerji kullanımının yüzde 45’inden fazlasını oluşturacak.”
Depolama arz-talep dengesi için daha önemli hale gelecek
Kamu hizmetlerinin daha ucuz enerji üretiminden yararlanmaya başlamasıyla, arz ve talebi dengelemek için depolamanın kritik hale geldiğini belirten Bladergroen, “Şu anda, elektrikli araçlar ve enerji depolama uygulamaları için küresel lityum iyon pil talebi 526,4 GWh’dir. Bu da Güney Afrika’daki günlük elektrik tüketimine eşittir.” dedi.
Wood Mackenzie tarafından yayımlanan analize göre de 2030 yılına kadar küresel enerji depolamada yıllık yüzde 31’lik bir büyüme öngörülüyor.
Yeni küresel enerji depolamasının yüzde 90’ının lityum iyon pillerde sağlanacağını belirten araştırmacılara göre, elektrik dışı enerji depolama seçenekleri ise mekanik (pompalanmış hidro veya sıkıştırılmış hava gibi), termal (erimiş tuz veya buz depolama gibi), kimyasal (hidrojen yakıt hücreleri ve depolama gibi) ve elektro-kimyasallardan (sodyum-kükürt gibi) oluşacak.