Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye’nin ilk İklim Şurası, 21-25 Şubat tarihleri arasından gerçekleştirildi.
İklim Şurası’nda komisyon üyeleri, enerji, sanayi ve ulaştırma, tarım ve binalarda sera gazı azaltımı, yeşil finansman ve karbon fiyatlama, iklim değişikliğine uyum, yerel yönetimler, göç, adil geçiş, diğer sosyal politikalarla bilim ve teknoloji konularını ele alırken, komisyon kararları yuvarlak masa toplantılarında değerlendirildi.
Şuranın kapanış töreninde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat başkanlığındaki divan toplandı. Şurada ortaya çıkan tavsiye kararlarının okunmasının ardından Bakan Kurum, 217 maddelik tavsiye kararlarını oylamaya sundu. Kurum, tavsiye kararlarının oy birliği ile kabul edilmesinden sonra yaptığı konuşmada, “İklim Şurası sonuç bildirgesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, enerji verimliliğinin sağlanması ve fosil yakıtların azaltılması için bir yol haritası olacak.” dedi.
Kurum, açılışını “gençlik oturumu”yla yaptıkları şurada, 209 üniversiteli iklim elçisinin kendisini geleceğe dair umutlandırdığını belirterek, gençlerin fikir ve önerilerine büyük önem verdiklerinin altını çizdi.
“İklim Şurası’nı siyaset üstü bir anlayışla gerçekleştirdik”
İklim Şurası’nda “yeşil kalkınma” ve “2053 net sıfır emisyon” hedeflerine ve ulusal katkı beyanının düzenlenmesine ilişkin bilimsel müzakereler yürüttüklerini anlatan Kurum, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bütün üniversitelerimizin katkı verdiği, ortak aklı devreye alan, istişare mekanizmasını çok kararlı bir şekilde sürdüren İklim Şuramızda, iklim değişikliğiyle mücadeleyi siyaset üstü bir anlayışla gerçekleştirdik.”
“Emisyon Ticaret Sistemi’nin uygulama takvimi için bir öncü kaynak olacak”
Bakan Kurum, Şura’da, iklim değişikliğiyle mücadeleye ve yeşil kalkınma hamlesine dair çok önemli kararlar alarak yepyeni projeksiyonlar oluşturduklarını, sonuç bildirgesini de bu projeksiyonlara uygun şekilde hazırladıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilecek sonuç bildirgesine ilişkin Bakan Kurum, şunları kaydetti:
“Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, enerji verimliliğinin sağlanması ve fosil yakıtların azaltılması için bir yol haritası olacak. Alternatif yakıtları ve akıllı ulaşım sistemleriyle ülkemizde temiz ulaşım ağını yaygınlaştırmak için bizlere bir plan sunacak. Sanayide sürdürülebilir üretim ve tüketim sistemlerinin, alternatif emisyon azaltım yöntemlerinin uygulanması için bir kılavuz olacak. Suyun verimli kullanılması, iklim dostu akıllı tarım teknolojilerinin geliştirilmesinde belirleyici bir belge olacak. İklim değişikliği kaynaklı afetlere karşı tehlike, risk yönetimi, sigorta ve finans sistemlerinin güçlendirilmesi; doğal alanların korunması, bozulmuş ekosistemlerin iyileştirilmesine yönelik çözümler için bir başvuru kaynağı olacak. Düşük karbonlu üretime ulaşmak için karbon tutma teknolojilerinin, enerji verimliliği sağlayan yüksek performanslı inovatif malzeme tasarımlarının geliştirilmesi için akademimize, iş dünyamıza bir yöntem sunacak.”
Bildirgenin, yerel yönetimlerin iklim değişikliği uygulama ve sorumluluklarının kentsel altyapı planlaması, sürdürülebilir ve dirençli kent tasarımı için zengin bir öngörüyü ortaya koyacağını ifade eden Kurum, adil geçiş sürecinde ele alınması gereken sektörlerin belirlenmesi ve yeni, sürdürülebilir, adil ve eşitlikçi bir geçiş sürecinin temini için destek mekanizmaları geliştirilmesine katkı sağlayacaklarını söyledi.
Sonuç bildirgesinin, 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda Ulusal Yeşil Finans Stratejisi’nin oluşturulması ve ulusal yeşil taksonomi mevzuatının geliştirilmesinde yol gösterici olacağını belirten Kurum, “Emisyon Ticaret Sistemi’nin uygulama takvimi için bir öncü kaynak olacak. Ben inanıyorum ki bu çalışmalar, bütün dünya için birer referans olacak.” dedi.
Fosil yakıtlardan çıkış kararlarda yer almadı
Sera gazı azaltımına yönelik alınan kararlarda, elektrik üretiminde kömürden çıkış bildirgede yer almazken, doğal gaz ile nükleer kaynakların payının artırılması kararı ise hayal kırıklığı yarattı. İklim Şurası’na katılan sivil toplum ve düşünce kuruluşları, fosil yakıtlardan çıkışın kararlarda yer almamasını değerli bir fırsatın kaçırılması olarak değerlendirdi.