BloombergNEF tarafından yayınlanan sıfır emisyonlu araçlara geçişe yönelik ilerleme hızı tablosuna göre, küresel elektrikli binek araç satışları 2021’de yüzde 103 artarak yaklaşık 6,6 milyon adede ulaştı. Sıfır Emisyonlu Araçlar Geçiş Konseyi (ZEVTC) üye ülkeleri bu elektrikli araç satışlarının yüzde 50’sini sağlarken, küresel elektrikli binek araç satışlarının yaklaşık yüzde 70’i tamamen pilli elektrikli araçlardı. Yakıt hücreli araçlar pazarın yüzde 1’inin altındayken, yaklaşık yüzde 30’u ise plug-in hibrit araçlar oldu.
Küresel olarak elektrikli binek araçlar, 2021’in 4. çeyreğinde binek araç satışlarının yüzde 13’ünü veya plug-in hibritler hariç tutulduğunda yüzde 9’unu oluşturdu. Plug-in hibritler dahil edilirse, Norveç (yüzde 97), İsveç (yüzde 60), Hollanda (yüzde 51) ve Danimarka (yüzde 49) gibi ülkeler 2021’in dördünü çeyreği itibarıyla daha temiz araçlara olan talep çok yüksek satış penetrasyonlarına ulaşarak gerçek kitlesel pazarın göstergesi oldu.
Çalışmaya göre, kamu şarj altyapısı tabanı istikrarlı bir şekilde büyüdü. Ortalama bir ZEVTC ülkesi, 2021’de kurulu kamu şarj konektörleri tabanına yaklaşık yüzde 20-30 eklerken, bazıları (özellikle Hindistan ve İtalya) konektörleri çok daha yüksek bir oranda ekledi.
ZEVTC ülkelerinde genel merkezleri veya büyük operasyonları olan birçok otomobil üreticisinin, satış karmalarında elektrikli araçlar yüzde 10’u aştı.
Sıfır emisyonlu kamyon satışları hala çok düşük, bu da ticari araçların karbonsuzlaştırılmasını binek araçlarda kaydedilen ilerlemenin çok gerisine koyuyor. Ancak, üç büyük kamyon üreticisi yakın zamanda sıfır emisyonlu orta ve ağır hizmet kamyonları için planlar sundu. 2019-2021 yılları arasında bu üç üretici (Daimler, Volvo ve Traton) ZEVTC ülkelerinde yılda yaklaşık 450 bin adet sattı ve pazarın yaklaşık yüzde 30’unu oluşturdu.
Karayolu taşımacılığında küresel petrol talebi, 2015’ten bu yana hafif bir artışla 2021’de kabaca 43,7 milyon varile ulaştı. Elektrikli araçların ve yakıt hücreli araçların benimsenmesi, 2021’de günde yaklaşık 1,5 milyon varil petrolden tasarruf edilmesini sağladı. Bu da toplam talebin yaklaşık yüzde 3,3’ü oldu.