İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) araştırmacısı Theocharis N. Grigoriadis, Türkiye’de il düzeyinde enerji geçişleri ile sosyo-ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi incelediği “Yeşil Enerji & Bölgesel Kalkınma I: Türkiye İllerinin Ampirik Bir Araştırması”nda eğilim-puan eşleştirmesi (PSM) ve tam eşleştirme (CEM) kullanarak, toplam elektrik üretiminde rüzgâr ve güneş enerjisi payının daha yüksek olduğu illerin daha yüksek sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi sergilediklerini bulguladı.
Analize göre, rüzgâr enerjisine ilişkin PSM tahminleri, rüzgâr enerjisi dönüşümünün sosyo-ekonomik kalkınma üzerindeki olumlu etkisinin altını çizerken, kişi başına ortalama gelirin daha yüksek olduğu illerde toplam elektrik üretiminde rüzgâr enerjisi daha yüksek paya sahip oldu.
Analiz kapsamında, güneş enerjisinin yoğun olduğu illerde okula devam oranının daha yüksek olduğu görülürken, bu illerde daha düşük doğum oranları olduğu da ortaya çıktı.
Buna karşılık, toplam elektrik çıktılarında hidroelektrik enerji payının daha yüksek olduğu iller, kendi kontrol gruplarına kıyasla sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından önemli bir farklılık göstermedi.