Rapora göre Rusya, Mayıs ayında ihracat hacminde düşüş yaşamasına rağmen, ülkenin Ukrayna’yı işgalinin ilk 100 gününde fosil yakıt ihracatından 93 milyar avro gelir elde etti.
Ukrayna’daki savaşın ilk 100 günü incelendiğinde Rusya’dan en fazla fosil yakıt ithal eden ilk beş ülke arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye, son 100 günde sadece Rusya’dan 6,7 milyar avroluk fosil yakıt ithalatı gerçekleştirdi.
Raporun yazarı CREA’nın baş analisti Lauri Myllyvirta, Türkiye hakkında yaptığı özel açıklamada, “Türkiye, Rusya’dan fosil yakıt ithal eden ilk beş ülke arasında, gaz ithalatında ise üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye son on yılda güneş ve rüzgâra yaptığı yatırımlar sayesinde fosil yakıt bağımlılığının ekonomik maliyetlerini düşürmeyi başarmış olsa da, hâlâ kullanılmayan önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeli var. Fosil yakıt ithalatına harcanan her bir lira, Türkiye’nin hem ekonomik hem de enerji güvenliği açısından acilen ihtiyaç duyduğu enerji geçişini geciktiriyor.” dedi.
Rapor, ihracatın yüzde 61’inin Avrupa Birliği’ne yapıldığını ortaya koyarken, AB’nin Rusya’dan ithal ettiği petrol, kömür ve doğal gaz için ödediği miktar yaklaşık 57 milyar avro.
Rusya’dan yapılan fosil yakıt ihracatının toplam hacmi, işgalden önceki zamana kıyasla Mayıs ayında yüzde 15 azaldı. AB’nin Rusya’dan yaptığı ithalat miktarı, Polonya, Baltık ülkeleri ve İskandinav ülkelerinin öncülüğünü yaptığı girişimlerle, Mayıs ayında yüzde 20 düşüş gösterdi. Rusya’dan ithal edilen petrolün fiyatı, birçok ülke ve firmanın Rusya’dan arz edilen ürünlerden imtina etmesi sonucunda, uluslararası piyasa fiyatının yüzde 30 altına geriledi. Talepteki düşüş ve indirimli fiyatların maliyeti, Rus ekonomisine Mayıs ayında günde yaklaşık 200 milyon avro kayıp olarak yansıdı.
Ancak, küresel ölçekte fosil yakıt talebinde gerçekleşen artış, beklenmedik bir durumla sonuçlandı. Rusya’dan ithal edilen fosil yakıtların ortalama fiyatı, küresel ölçekte alıcı bulan fiyatlardan düşük seyretmesine rağmen, geçtiğimiz yıla kıyasla ortalama yüzde 60 yüksek seviyede gerçekleşti.
Baş analist Myllyvirta, “Küresel ölçekte, fosil yakıt ithalatını ikame edecek temiz enerji kurulumunu hızlandırmamız, yüksek yakıt fiyatlarını yavaşlatmamız gerekiyor” diyor.
Çin, Almanya’yı geride bırakarak, en büyük ithalatçı konumuna geldi. Çin’in ithalatında az bir artış görülürken, Almanya’da mütevazı bir gerileme yaşandı. Rusya’dan en fazla ithalat gerçekleştiren ülkeler arasında Çin (12,6 milyar avro), Almanya (12,1 milyar avro), İtalya (7,8 milyar avro), Hollanda (7,8 milyar avro), Türkiye (6,7 milyar avro), Polonya (4,4 milyar avro), Fransa (4,3 milyar avro), Hindistan (3,4 milyar avro) ve Güney Kore (3,4 milyar avro) yer alıyor.