Yunanistan’ın 2030 yılına kadar 2 GW’lık açık deniz rüzgâr enerjisi hedefi kapsamında onayladığı yasaya göre imtiyazlı deniz alanları öncelikle bakanlıklar tarafından onaylanacak.
Greek Reporter’ın bildirdiğine göre, Parlamento’da konuşan Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas, açık deniz rüzgâr santrallerinin inşası için bazı kriterlere açıklık getirdi. Skrekas, açık deniz geliştirme siteleri için imtiyazların en düşük maliyeti sunan şirketlere verileceğini de sözlerine eklerken, yarışma öncesinde adaylar, seçilen lokasyonlarda rüzgâr ölçümleri yapabilecekler.
Habere göre, dipten sabitlenmiş türbinler için potansiyel olarak uygun alanların Kuzey Evia yakınlarında ve Dedeağaç dışında olduğu düşünülürken, yüzen rüzgâr santrallerinin Kiklad adaları, Oniki Ada, Girit ve Karpathos açıklarındaki sularda daha uygun olması muhtemel olarak görülüyor.
Düşünce kuruluşu ELIAMEP tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma , açık deniz rüzgâr enerjisinin Yunanistan’ın 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmesine yardımcı olmada kilit bir rol oynayabileceğini söyledi.
Kıyıdan ortalama 10 kilometre uzaklıkta ve 250 metre su derinliğinde bulunan 495 MW enerji kapasiteli varsayımsal bir yüzer açık deniz rüzgâr santralinin ömrü boyunca yaklaşık 1 milyar avroluk bir yatırım gerektirmesi bekleniyor.
ELIAMEP bu santralin, Yunanistan’ın yıllık enerji talebinin yaklaşık yüzde 4’ünü karşılayıp, emisyonları 1,5 milyon ton azaltarak 25 yıl boyunca yılda yaklaşık 2 milyon MWh üretebileceğini öngördü.