Çelik, WindEnergy Hamburg Konferans ve Fuarı’nda, Türkiye Rüzâar Enerjisi Birliği (TÜREB) organizasyonuyla düzenlenen etkinlikler kapsamında AA’dan Gülşen Çağatay’a değerlendirmelerde bulundu.
Temiz ve sürdürülebilir enerjiye geçişi hızlandırarak kalıcı enerji güvenliğinin sağlanabilmesi için son yıllarda ülkelerin enerji, ulaşım ve üretim sektörlerini karbondan arındırdıklarını vurgulayan Çelik, Türkiye’nin bu geçişte temiz enerji üretim potansiyelini ortaya koyacağı alt yapı projelerine ihtiyaç duyduğunu anlattı.
Çelik, İzmir’de yapılması planlanan Çandarlı Limanı ve İzmir Temiz Enerji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinin bu ihtiyaca cevap veren büyük ölçekli bir proje olduğunu dile getirerek, “Rüzgârın başkenti İzmir’in Bergama ilçesindeki Çandarlı Körfezi bu yatırım için uygun bölge olarak seçilmiştir. Liman projesi İzmir ve çevresinde yer alan rüzgâr enerjisi ekipman üreticilerinin daha kolay ihracat yapmasına fırsat sağlayacaktır. “diye konuştu.
Projenin fizibilite çalışmalarının tamamlandığını ve iki etap olarak tasarlandığını belirten Çelik, şöyle devam etti:
“Birinci etap 500 metre uzunluğunda ve 18 metre derinliğine sahip bir rıhtımdan oluşuyor. İkinci etap temiz enerji sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda planlanacak. Çandarlı Limanı ve İzmir Temiz Enerji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinin tamamlanmasıyla yıllık 1,5 milyar dolarlık ihracat yapılabilecek, ayrıca 15 bin kişiye de istihdam sağlanacak. İzmir’de bulunan rüzgâr enerjisi ekipman üreticileri için bu proje sektörün gelişim adına gerekli lojistik unsurlar belirlenerek oluşturuldu. Bu ve benzeri altyapı çalışmaları bölgedeki tüm üreticiler için ihracat kolaylığı sağlayacak.”
Çelik, bu tür projelerin kısa dönemde ekipman üretiminde artış ve lojistikte kolaylık sağlamasının yanında, uzun vadede bölgenin uluslararası yatırımcılar için daha çekici hale geleceğini sözlerine ekledi.