Dünya Bankası tarafından fonlanarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü (YİGM) tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) desteği ile uygulanan Kamu Binalarında Enerji Verimliliği (KABEV) projesinin sonuçlarını alınmaya başlandı.
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Kamu Binaları Yenilemelerinde YİGM’ye Teknik Destek Sağlamak İçin Danışmanlık Hizmetleri Çalıştay/Eğitim Programı’nın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, KABEV projesinin hayati önem taşıdığını ve bu noktada hızlı bir şekilde yol alınması gerektiğinin altını çizdi. Projenin ilk aşamalarını başarılı bir şekilde geride bıraktıklarını belirten Aslan, “Emekleme aşamalarını aştık, şimdi artık koşma vakti. Enerji krizlerinin ne durumda olduğunu görüyoruz. Bu noktada kamu olarak ‘enerji kaynaklarımızı daha az nasıl harcayabiliriz’ formülünü bulmak ve uygulamak zorundayız. Bu konuda tek beklentimiz hızlı olunması. Burada oluşacak çalışma ve başarı Türkiye’nin başarısı olacaktır.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji ve Çevre Dairesi Başkanlığı Enerji Performans Sözleşmeleri Grup Koordinatörü Oğuz Kürşat Kabakçı ise, KABEV’in enerji verimliliği dönüşümüne önemli katkı sağladığını söyledi. Proje kapsamında yüzde 40’ın üzerinde tasarruflar sağlandığını belirten Kabakçı, “Sağlanan tasarruflar geleceğe dair umutlarımızı artırıyor. Bu kapsamda kamunun enerji maliyetlerini azaltacak dönüşümler hızlanarak devam ediyor. Kamudaki enerji dönüşümünü hem belediyelere yaymak hem de kamunun bütün alanlarını kapsaması için bir plan hazırlıyoruz.” açıklamasını yaptı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Dış Kaynaklı Yatırımlar Daire Başkanı Esra Tombak proje hakkında bilgi verdi. 2019 yılı sonunda başlayan projenin 2025 sonunda bitirilmesi hedeflendiğini belirterek, “Bugüne kadar 10 kuruma ait 30 binanın ölçüm doğrulamalarının alınmaya başlandığını belirten Tombak, “Amacımız kamu binalarında enerji tüketimini azaltmak. Bununla birlikte ESCO pazarının gelişmesi ve Türkiye’de yaklaşık sıfır enerji binaların kamu öncülüğünde yaygınlaştırılmasını sağlamak. KABEV veri tabanı üzerinden sisteme ulaşım sağlanıyor. Bugüne kadar 2 bin 206 adet giriş ve 27 milyon metrekarelik bina bilgisi veri tabanında yer alıyor.” dedi.
Proje kapsamında gerçekleştirilen bazı uygulamalara dair örnekler ise şöyle:
- Karabük Üniversitesi Demir-Çelik Yerleşkesi’nde KABEV Projesi ile yapılan çalışmalarla;
– 660 ton CO2 salımı engelleniyor
– Elektrik tüketiminin yüzde 5’i güneş enerjisiyle karşılanıyor
– Enerji tüketiminde yüzde 32.5 verimlilik artışı sağlanıyor
– 285 konutun yakıt tüketimi kadar yakıt tasarrufu sağlanıyor.
- T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Ana Hizmet Binası ve Sosyal Tesis binasında yapılan çalışmalarla;
-1093 ton CO2 salımı engelleniyor
-elektrik tüketiminin yüzde 11’i güneş enerjisiyle karşılanıyor
-enerji kullanımında yüzde 28.8 oranında verimlilik artışı sağlanıyor