Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, hükümetlere ulusal stratejileri uyarlamak ve son kullanımlarda emisyonları azaltmak için 100 yenilikçi çözümden oluşan bir araç kutusu sunuyor. Bu araç kutusuyla ülkeler, akıllı elektrifikasyon stratejileri formüle ederek, somut adımlar atabilir, yatırımı en aza indirebilir ve bu yıl Dubai’de COP28’e geçişi önemli ölçüde hızlandırabilir.
“Akıllı Elektrifikasyon İçin İnovasyon Ortamı” raporu, IRENA’nın Genel Direktörü Francesco La Camera tarafından Avrupa Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson’un huzurunda Avrupa Komisyonu’nun ev sahipliğinde Brüksel’de düzenlenen resmi bir açılış etkinliğinde başlatıldı.
Raporda belirtildiği üzere, binalar ve endüstriyel süreçler için elektrikli araçlar (EV’ler) ve ısı pompaları dahil olmak üzere elektrikle çalışan teknolojilerin çoğu bugün mevcut. Ek olarak, yenilenebilir enerji tarafından üretilen yeşil hidrojeni kullanan dolaylı elektrifikasyon, azaltılması zor sektörlerin karbondan arındırılması için bir çözüm olabilir.
Yine de talebi heyecanlandırmak, teknoloji çözümlerinin benimsenmesinin ötesine geçiyor ve hem enerji sektöründen hem de son kullanıcılardan (Power-to-X) enerji değer zincirindeki tüm paydaşların katılımını gerektiriyor. Yeni rapora göre, karar vericilerin teknoloji ve altyapıdaki yenilikleri piyasa tasarımı ve düzenlemesi, sistem planlaması ve işletimi ve iş modellerindeki yeniliklerle birleştirerek sistemik bir yaklaşım benimsemeleri gerekiyor.
İnovasyon, maliyetleri azaltabilir, yatırımı en aza indirebilir ve yeni iş fırsatları yaratabilir. ABD’deki Enflasyon Düşürme Yasası ve Avrupa Birliği’ndeki Net Sıfır Sanayi Yasası gibi büyük ekonomilerde büyük teşvik paketleri devreye giriyor. Bu inisiyatifler ve ilgili yatırımlar büyük ölçüde teknoloji inovasyonunun yanı sıra politikalardaki, piyasa tasarımındaki ve finansman araçlarındaki inovasyonun sonucudur.
Rapor, akıllı elektrifikasyon için ‘herkese uyan tek’ bir çözümün yokluğunda, en uygun stratejilerin ve yeniliklerin uygulanmasının ülkelere ve sisteme özgü niteliklere göre değişeceği sonucuna varıyor. Ülkenin bağlamına dayalı olarak inovasyon araç kutusunun nasıl kullanılacağına dair rehberlik sağlıyor.
Araç kutusu, fosil yakıtlar ve son yıllarda yaşanan akaryakıt fiyatları oynaklığı risklerini azaltmak için
dünya çapında ortaya çıkan yüzlerce yenilikçi çözümün incelemesinden ve start-up’lardan, büyük şirketlerden, düzenleyicilerden ve sistem operatörlerinden birçok uzmanın girdilerinden yararlanır. Sanayide, ulaşımda ve binalarda enerji kullanımının yenilenebilir kaynaklarla elektriklendirilmesi, son kullanım sektörlerini karbondan arındırmanın, arz güvenliğini artırmanın, ithal enerjiye bağımlılığı azaltmanın uygun maliyetli bir yolu olarak görülüyor.
IRENA’nın Genel Direktörü Francesco La Camera, akıllı elektrifikasyonun, hükümetlere ekonomik büyümeyi hızlandırma, enerji güvenliğini iyileştirme ve iklim değişikliğinin artan etkilerini azaltmada uygun maliyetli bir yol sunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bugün, dönüştürücü yenilikler yaratan, deneyen ve uygulayan öncü şirketlerle birçok çözüm mevcut ve ticarileştirmeye hazır. Araç kutumuz, hükümetlere COP28 ve ötesine giden yolda ulusal enerji sektörü önceliklerini ve dekarbonizasyon planlarını desteklemek için takip edebilecekleri somut çözümler sunsun.”
Avrupa Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson ise şunları ekledi: “Geçen yılki enerji krizi, ithal fosil yakıtlara bağımlılığımızı azaltmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi ve bu nedenle yenilenebilir enerji hedefimizi 2030’a kadar yüzde 42,5’e çıkardık. Akıllı elektrifikasyonu kolaylaştırmak için, yenilenebilir enerjinin daha da hızlı ivmelenmesini sağlayan, yenilikçi esneklik çözümlerini destekleyen ve tüketicilere ve endüstrilere elektrik piyasasına aktif olarak katılmaları ve yenilenebilir enerjiye doğrudan erişim elde etmeleri için ek araçlar sağlayan Elektrik Piyasası Tasarımını ortaya koyduk. IRENA’nın raporu, politika seçimlerimizin hem doğru hem de gerekli olduğunu doğruluyor.”