Clean Technica’nın haberine göre, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı (Berkeley Laboratuvarı) liderliğindeki, ülkenin en iyi pil bilim insanlarından oluşan bir konsorsiyum, DRX veya “düzensiz kaya tuzu” adı verilen yeni bir pil katot malzeme ile yüksek enerji yoğunluğuna sahip lityum iyon piller sağlamayı ve elektrikli araçlar için pilleri daha sürdürülebilir hale getirebilmeyi hedefliyor.
DRX Konsorsiyumu, nikel veya kobalttan hem daha bol hem de daha ucuz olan manganez veya titanyumdan yapılmış DRX katotları yapmaya odaklanıyor. DRX katotlarıyla yapılan lityum pillerin, otomobil endüstrisini ve dolayısıyla tüketicileri arz kısıtlamalarının tetiklediği yüksek fiyatlardan koruyabileceği öngörülüyor.
Berkeley Laboratuvarı öğretim üyesi kıdemli bilim insanı ve UC Berkeley malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü baş araştırmacı Gerbrand Ceder, “DRX katotları nikel ve kobalt yerine hemen hemen her geçiş metalinden yapılabilir. Benzinli araçları elektrikli araçlarla değiştirmek istiyorsak bu çok yönlülük çok önemli” dedi. Ceder, “DRX, pil katotları için daha sürdürülebilir, daha bol ve daha ucuz mineral kaynakları sunuyor. Lityum iyon pil gerçekten iyi bir enerji depolama teknolojisi, ancak güncel kalabilmesi için yılda birden fazla terawatt saat üretime doğru büyümesi gerekecek. DRX olmasaydı, mevcut teknolojilerle devam edersek, lityum iyon piller çok büyük miktarlarda nikel ve kobalt gerektirirdi.” açıklamasını yaptı.