Hindistan Enerji Bakanı ve ISA Başkanı RK Singh, ittifakın Küresel Güneş Enerjisi Tesisi olarak bilinen finansman mekanizmasının, dünya çapında güneş enerjisi projelerinin dağıtımına yardımcı olmak için 100 milyon dolar toplamayı hedeflediğini söyledi.
Singh, şu ana kadar yatırım eksikliği nedeniyle Afrika’nın güneş enerjisi açısından “potansiyelini kullanamadığını” belirterek, ittifakın dünya çapında elektriği olmayan 733 milyon insanı yenilenebilir enerji kaynaklarına bağlamaya odaklandığını söyledi.
Singh, Afrika’ya yatırım akışının başlayacağından emin olduklarını ifade ederek, küresel ölçekte katlanarak artan yenilenebilir enerji kapasitesinin, bir ay içinde Dubai’de başlaması planlanan Birleşmiş Milletler iklim konferansında önemli bir tartışma konusu olacağını da sözlerine ekledi.
Hindistan Hükümeti, Küresel Güneş Enerjisi Tesisi’ne sermaye katkısı olarak ISA’dan gelen 10 milyon dolara ek olarak 25 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı düşünüyor. Afrika’daki projeler ve 10 milyar dolarlık yatırımın mümkün kılınması, 35 ülkede temiz enerjiye erişimi daha da ileriye taşıyacağı belirtiliyor.
Küresel Güneş Enerjisi Tesisi’ne neden ihtiyaç duyulduğunu yorumlayan Uluslararası Güneş İttifakı Genel Müdürü Dr. Ajay Mathur şunları söyledi: “2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiye 12,5 trilyon dolar ve şebekeden bağımsız güneş enerjisi için 23 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. ISA, Küresel Güneş Enerjisi Tesisi aracılığıyla mevcut küresel güneş enerjisi yatırımları, gerekli olanın yalnızca yüzde 10’unu oluşturacak. Küresel nüfusun yüzde 50’sinden fazlasına ev sahipliği yapan gelişmekte olan ülkeler, 2022’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının sadece yüzde 15’ini alıyor. Sahra Altı Afrika’da kişi başına düşen yenilenebilir enerji yatırımı 2015’ten 2021’e kadar yüzde 44 oranında düşmüştür. Bunun tam aksine, Kuzey Amerika’daki yatırımlar 41 kat, Avrupa’daki yatırımlar ise 57 kat daha fazladır. Küresel Güneş Enerjisi Tesisi, evrensel enerjiye duyulan acil ihtiyacı karşılama vizyonumuzu daha da ileriye taşıyacaktır.”
Fransa’nın kalkınma ve uluslararası ortaklıklardan sorumlu yardımcısı Chrysoula Zacharopoulou, ülkenin “küresel enerji geçişini hızlandırmak için başta finansal olmak üzere tüm taahhütleri destekleyeceğini” söyledi.
Hindistan ve Fransa, 2015’te Paris’teki iklim görüşmelerinden sonra kurulan Uluslararası Güneş İttifakına ortak liderlik ediyor.