EuroWeekly News haberine göre, İngiltere ve Almanya hükümetleri, vatandaşları için uzun vadeli, sürdürülebilir ve güvenli enerji arzını güçlendirmeyi amaçlayan anlaşma imzaladı . Bu stratejik anlaşma, İngiltere’nin Enerji Güvenliği Bakanı Claire Coutinho ve Almanya’nın Şansölye Yardımcısı Robert Habeck tarafından Londra’da resmileştirildi.
Anlaşma, net sıfır hedefine ulaşma ve enerji geçişini ilerletme yönündeki karşılıklı kararlılığın altını çizerken, önde gelen iki Avrupa ekonomisi, Paris Anlaşması kapsamında küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlama yönündeki taahhütlerini yoğunlaştırıyor.
İki ülke, açık deniz rüzgârı ve enerji bağlantısına yoğun bir şekilde odaklanarak yenilenebilir enerji alanında gelişmiş bir iş birliği taahhüt etti. Anlaşma, düzenleyici engelleri ortadan kaldırarak deniz üstü rüzgâr santralleri hibrit girişimlerinin uygulanmasını hızlandırmayı amaçlıyor.
İngiltere’nin Enerji Güvenliği Bakanı Claire Coutinho, “Birleşik Krallık ve Almanya temiz, uygun fiyatlı enerjinin önemi konusunda hemfikir ve ikimiz de bunun ekonomilerimizi büyütmede ve ulusal ve küresel enerji güvenliğini garanti etmedeki hayati rolünün farkındayız.” dedi.
Ortaklık aynı zamanda kışa hazırlık ve altyapı ile tedarik zincirlerinin sağlamlığına ilişkin görüşmelerle bölgesel ve küresel enerji güvenliğini güçlendiriyor.
Her iki ülke de sanayi, bina ve ısıda karbonsuzlaştırma, enerji verimliliği ve net sıfıra ulaşma stratejilerine ilişkin en iyi uygulamaları ve içgörüleri paylaşma konusunda mutabakata vardı. Şansölye Yardımcısı Robert Habeck,”Almanya ve Birleşik Krallık benzer zorluklarla karşı karşıya… Güvenilir ortaklarla iş birliği, tüm ortakların yalnızca daha hızlı değil, daha iyi ilerlemesine de yardımcı olabilir. Birbirimizin deneyimlerinden öğrenebilir, bilgiyi paylaşabilir ve ortak hedeflerimize ulaşmak için birlikte çalışabiliriz.” diye ekledi.
Bu ortaklık, daha önce imzalanan ve özellikle yenilenebilir kaynaklardan elde edilen düşük karbonlu hidrojenin enerji kaynaklarına entegrasyonunu hızlandırmayı amaçlayan Birleşik Krallık-Almanya hidrojen anlaşmasına dayanıyor. Amaç, küresel bir hidrojen ekonomisinin gelişimini teşvik etmektir.
Almanya, Birleşik Krallık’ın ikinci büyük ticaret müttefiki olup, Birleşik Krallık’ın toplam ticaretinin yüzde 8’ini temsil etmektedir. İngiliz ve Alman şirketleri arasındaki iş birliği, ortak Kuzey Denizi projelerinde zaten açıkça görülüyor. Bu girişimler, Birleşik Krallık’ın 2030 yılına kadar 5 GW’ı yüzen rüzgâr santrallerinden olmak üzere 50 GW açık deniz rüzgârı hedefini desteklerken, Almanya da 2030 yılına kadar 30 GW’ı hedefliyor.