Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) bünyesinde faaliyet gösteren araştırmacılar, yapay zeka tabanlı modellerin rüzgâr santrallerini optimize etmek için kullanılabileceğini açıkladı. Araştırmacılar, hipotezlerini Rüzgar Santrali Grafik Sinir Ağı (WPGNN) olarak adlandırılan yapay zeka tabanlı bir vekil modelle test ettiler .
250 bin spontan rüzgâr santrali yerleşimi konusunda eğitim alan vekil model, verimli türbinler tasarlamada bir başarı ölçüsü kaydetti. Maliyetleri düşürürken çıktıyı en üst düzeye çıkarmak için ABD’de yaygın olan farklı türbin operasyonlarını ve atmosferik koşulları hesaba kattı. Araştırmacılar, modelin, yukarı yöndeki bir türbin tarafından alt yöndeki türbinlerden uzakta üretilen izi kontrol etme tekniklerini araştırarak, uyanıklık yönlendirmesi üzerindeki odağını daralttığını söyledi. Türbinleri inşa ederken tasarımcıların rüzgâr hızlarını azaltmasıyla ünlü “uyanma etkisini” dikkate almaları gerekiyor.
Araştırmacılar, uyanık yönlendirme için yapay zekanın kullanılmasından kaynaklanan çeşitli faydalar vurguladı. Yeni başlayanlar için model, türbinlerin yerleşimini tam olarak belirleyerek optimum arazi kullanımını sağlıyor ve makale, gelecekteki tesisler için yüzde 60’a kadar arazi tasarrufu öngörüyor.
Yapay zeka tabanlı dümenlemeyle ilişkili diğer avantajlar arasında, ABD enerji kaynaklarını karbondan arındırmaya doğru ilerlerken rüzgâr santralleri için artan gelir ve daha düşük işletme maliyetleri yer alıyor. Araştırmacılar, geleneksel sahaya özel uyanıklık yönlendirme sisteminin aksine, ABD’deki farklı bölgelerde uyanıklık yönlendirmesinin etkisini tahmin edebileceklerini düşünüyorlar.
Makalede, “Ülkenin farklı bölgelerinin uyanık yönlendirmenin faydalarına az çok uygun olduğunu ve bu faydaların sonuçlarının farklı şekillerde gerçekleştirilebileceğini gördük. Bu, bu yeni teknolojiye nasıl ve nereye yatırım yapmamız gerektiğini anlamamıza yardımcı olması açısından önemli olabilir.” açıklaması yapılıyor.