Birleşmiş Milletler’in (BM) 77 ülkede 73 binden fazla kişiyle yaptığı anketin sonuçlarına göre, bu ülkelerin yüzde 85’i fosil yakıtlardan hızlı bir şekilde uzaklaşmayı destekliyor. Bu ülkeler arasında dünyanın en büyük 10 petrol, gaz ve kömür üreticisi ülkesinin çoğunluğu da yer alıyor. Ancak 2023 yılında temiz enerji altyapısına yatırılan 1,8 trilyon doların yüzde 15’inden daha azı, gelişmekte olan ve gelişmekte olan ekonomilere gitti.
BM Kalkınma Programı’ndan Achim Steiner, anket sonuçlarının “gerçekten şaşırtıcı bir fikir birliği düzeyi ortaya koyduğunu” söyleyerek liderleri ve politika yapıcıları, “özellikle ülkeler bir sonraki iklim eylem taahhütlerini geliştirirken” harekete geçmeye çağırdı.
Dünya Ekonomik Forumu’nda yayınlanan makaleye göre, Dünya Ekonomik Forumu ve Boston Consulting Group’un yeni bir raporunda, “İyi niyetli politikalar ve iklime olumlu eylemler… mevcut ekonomik eşitsizlikleri daha da kötüleştirebilir ve toplumu daha parçalanmış ve kutuplaşmış hale getirebilir, bu da sonuçta hem çevresel hem de sosyoekonomik ilerlemeyi yavaşlatabilir” uyarısı yapılıyor.
Halkın İklim Oyu’na katılanların çoğunluğu (yüzde 53) iklim krizi konusunda geçen yıla göre daha fazla endişe duyduklarını söylerken, dünyanın en az gelişmiş ülkelerinde her 10 kişiden 6’sı daha fazla endişe duyduğunu belirtirken, G20 ülkelerinde bu oran yarı yarıya düştü. Temiz enerjiye geçiş, iklim kriziyle mücadelenin önemli bir parçası olsa da gerçek şu ki sektördeki yatırımların yüzde 90’ından fazlası gelişmiş ekonomilerde ve Çin’de yoğunlaşıyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun Etkili Enerji Dönüşümünü Teşvik Etme 2024 raporunda, 2023 yılında temiz enerji altyapısına yatırılan 1,8 trilyon doların yüzde 15’inden daha azının, “dünya nüfusunun yüzde 65’ini oluşturmalarına ve küresel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yaklaşık üçte birini üretmelerine rağmen” gelişmekte olan ve yükselen ekonomilere aktarıldığı belirtiliyor.
Forum’un raporunda, gelişmekte olan ülkelerde temiz enerji yatırımlarının “2030’ların başına kadar altı kattan fazla artarak 270 milyar dolardan 1,6 trilyon dolara” ulaşması gerektiği belirtiliyor. BM’nin iklim anketine göre, 10 kişiden 8’i buna katılıyor ve yüzde 79’u “zengin ülkelerin daha fakir ülkelere daha fazla destek vermesini” istiyor.