Focus-energetic.ro’nun haberine göre, Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan hükümetlerinin temsilcileri, söz konusu projeyle yeşil enerjiyi Avrupa’ya ulaştıracak denizaltı enerji hattını hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu denizaltı kablosu, Romanya ve Gürcistan’ı Karadeniz’in altından birbirine bağlayarak, Macaristan ve Azerbaycan’a kadar uzanacak. Kablonun toplam uzunluğu 1.200 kilometre olarak planlanırken, Romanya ile Gürcistan arasındaki hattın maliyetinin 3,5 milyar avro olması bekleniyor. 3 Eylül’de Bükreş’te yapılan toplantıda, dört ülkenin enerji nakil operatörleri ve hükümetlerinin desteğiyle “Yeşil Enerji Koridoru Güç Şirketi” adlı ortak şirketin kuruluş belgesi imzalandı.
Ortak girişimde yer alan şirketler arasında Romanya’dan CNTEE Transelectrica, Macaristan’dan MVM Group, Gürcistan Devlet Elektrosistemi ve Azerbaycan’dan AzerEnerji bulunuyor.
Romanya Enerji Bakanı Sebastian Burduja, Avrupa Komisyonu’nun güçlü desteğiyle hayata geçirilen bu stratejik projenin, bölgesel enerji güvenliğini artırmanın yanı sıra Karadeniz havzasındaki bağlantıları güçlendireceğini ve yenilenebilir enerji potansiyelini en iyi şekilde değerlendireceğini ifade etti. Ayrıca, projenin fizibilite çalışması sırasında, dört ülke arasında veri akışını hızlandıracak optik kablonun da eklenmesi seçeneğinin değerlendirildiğini belirtti. Bu sayede, bölgenin dijitalleşmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Denizaltı enerji bağlantı hattının fizibilite çalışmaları, 11-23 tarihleri arasında Azerbaycan’ın Bakü kentinde yapılacak olan 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda sunulacak.