KfW’nin yaptığı araştırmaya göre, Almanya’da yaklaşık 13 milyon hane enerji dönüşüm teknolojilerini kullanıyor. Bu teknolojiler arasında en yaygını, hanelerin yüzde 15’inde bulunan güneş panelleri. Ayrıca enerji depolama sistemleri de yükselişte. Ancak, düşük gelirli haneler arasında bu teknolojilere erişim sınırlı. Araştırma, düşük gelirli ailelerin yüzde 41’inin mâli nedenlerle bu sistemleri satın alamadığını ortaya koyuyor. Toplumun yüzde 82’si enerji dönüşümünü desteklese de, bu oran geçen yıla göre biraz düştü.
6 binden fazla hanede yapılan araştırma, fotovoltaik sistemlerin yüzde 15 ile en popüler teknoloji olduğunu gösteriyor. Sonuçlara göre, pil depolama sistemlerinin kullanımı ise bir yıl içinde yüzde 3,7’den yüzde 6,7’ye yükseldi. Güney Almanya’da hanelerin yüzde 41’i bu teknolojilerden en az birini kullanırken, doğuda bu oran yüzde 24. Ancak destek oranı yüzde 88’den yüzde 82’ye geriledi. En büyük engel ise maliyetler.
KfW Kıdemli Ekonomisti Dr. Daniel Römer, destek azalmasına rağmen toplumun büyük çoğunluğunun enerji dönüşümüne olumlu baktığını belirtti. Haneler enerji tasarrufu sağladığı için bu teknolojileri tercih ederken, düşük gelirli hanelerin yüzde 41’i maliyet nedeniyle bu sistemlere erişemiyor. Gelir düzeyi arttıkça enerji geçişine katılım da artıyor. Sonuçlar, enerji geçişine toplumsal desteğin devam ettiğini, ancak mali kısıtlamaların önemli bir engel oluşturduğunu gösteriyor.