Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, toplam inşaat alanı 10 bin metrekarenin üzerinde olan kamu binalarına “Yeşil Sertifika” (YeS-TR) zorunluluğu getireceğini açıkladı.
Bakanlığın Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, bu uygulamanın yıllık 600 milyon kWh enerji tasarrufu sağlayacağını belirtti. Aslan, “Bu miktar, Keban Barajı’nın bir ayda ürettiği elektriğe denk. Ayrıca 50 milyon kilogram karbondioksit azaltımı gerçekleşecek ki bu, yaklaşık 8 dönüm ormanlık alanın sağladığı faydaya eşdeğer.” dedi. Bu önlemlerle yaklaşık 800 milyon liralık tasarruf sağlanması hedefleniyor.
Yeşil Sertifika şartı, 2026’dan itibaren uygulanmaya başlanacak. Yeni kamu binalarının enerji ve su verimliliği, çevre dostu malzeme kullanımı ve coğrafi şartlara uygunluk gibi kriterlere göre sertifikalandırılacağını açıklayan Aslan, mevcut binaların da enerji verimliliği artırma çalışmaları kapsamında dönüşüme tâbi tutulacağını vurguladı.
Aslan, YeS-TR sisteminin Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere uluslararası alanda da yaygınlaştırılması için çalışmalara başlandığını belirtti. Ayrıca, müteahhitlerin yeşil bina projelerine teşvik edilmesi amacıyla çeşitli destek mekanizmalarının devreye alınacağını ifade etti.
Belli özellikteki binalar için yağmur suyu ve gri su kullanımını içeren yeni düzenlemelerle, yıllık 10,2 milyon metreküp su tasarrufu sağlanması hedefleniyor.