Fraunhofer Güneş Enerji Sistemleri Enstitüsü’nün (Fraunhofer ISE) Almanya Güneş Enerjisi Endüstrisi Derneği (BSW-Solar) adına gerçekleştirdiği yeni bir araştırmaya göre, güneş termal sistemler kullanılarak endüstriyel proses ısıtması sağlamak, doğal gaz sistemlerine göre çok daha ekonomik. Almanya’da güneş termal santrallerinin amortisman süreleri 3 ila 8 yıl arasında değişirken, sistemin güneşten sağladığı enerji payının artması, uzun vadede kârlılığı daha da artırıyor.
Araştırma, güneş enerjisiyle endüstriyel ısı üretiminin potansiyelini ve ekonomik fizibilitesini ortaya koyuyor. Güneş termal sistemlere yapılan yatırımların, doğal gaz kullanımının yerini aldığında kısa sürede geri dönüş sağladığı belirtiliyor. Yenilenebilir enerji destek programından (EEW) yararlanıldığı takdirde, yüzde 50’ye varan güneş enerjisi payına sahip güneş termal sistemlerin amortisman süresi, sisteme ve bölgeye göre 3 ila 8 yıl arasında değişiyor.
Araştırmanın baş yazarı Dr. Gregor Bern, “Güneş termal sistemlerin Almanya’da proses ısısı sağlama konusunda ekonomik olarak cazip olduğunu gösterdik. Bu sistemler, sanayide ısınma dönüşümüne önemli bir katkı sunarken, uzun vadede maliyetlerin öngörülebilir olmasını sağlıyor”. ifadelerini kullandı.
Araştırma kapsamında, düz kolektörler, vakum tüplü kolektörler ve parabolik oluklu kolektörler olmak üzere üç farklı teknoloji, Bremen, Würzburg ve Lindenberg’de simüle edildi. 80°C, 120°C ve 300°C sıcaklık aralıklarında doğal gazlı ve hibrit sistemlerle karşılaştırma yapıldı. Tüm senaryolarda güneş termal sistemlerin maliyetleri önemli ölçüde düşürdüğü görüldü. Örneğin, Würzburg’da yüzde 50 güneş enerjisi payına sahip parabolik oluklu kolektörler kullanılarak 120°C proses ısısı üretilirken, maliyetler kilovat saat başına 9,2 euro/cent seviyesine düşüyor. Aynı koşullarda yüzde 20 güneş payıyla bu maliyet 11,9 euro/cent iken, yalnızca doğal gaz kullanılan sistemlerde, karbon maliyetleri de dahil edildiğinde bu rakam 14,1 euro/cent’e çıkıyor.
Çalışmaya göre, güneş enerjisi payı yüzde 50’ye kadar olan sistemler, başlangıçta yüksek maliyetlere rağmen ekonomik olarak avantajlı. 25 yıllık ömür boyunca, güneş enerjisi oranının yüzde 20’den yüzde 50’ye çıkarılması, fosil yakıtlara kıyasla toplam tasarrufu neredeyse iki katına çıkarıyor.
BSW-Solar Genel Müdürü Carsten Körnig, “Güneş enerjisiyle proses ısıtması, Bremen’den Allgäu’ya kadar Almanya’daki şirketler için kârlı bir yatırım. Güneş termal sistemler, kurulum sonrasında dalgalanmayan düşük fiyatlarla karbonsuz ısı üretimi sağlıyor.” dedi. Körnig ayrıca, karbon fiyatlandırmasında daha güvenilir ve iddialı bir yol haritası oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, sanayinin yatırımlarını teşvik etmek için enerji verimliliği destek programlarının sürdürülmesi ve vergi avantajlarının sağlanması gerektiğini belirtti.