Avrupa genelinde giderek daha fazla rüzgâr türbini operasyonel ömürlerinin sonuna yaklaşıyor. Bu türbinlerin, daha modern ve verimli modellerle yenilenmesi (yeniden güçlendirme) büyük bir potansiyel taşıyor. Yeniden güçlendirme sayesinde, aynı alandan üç kat daha fazla enerji elde edilebiliyor. Ancak, bu süreç hâlâ yeterince hızlı ilerlemiyor.
WindEurope’un “Ömür Sonu Sorunları ve Stratejileri” (EoLIS 2024) seminerinde rüzgâr türbinlerinin yeniden güçlendirilmesi, devreden çıkarılması ve geri dönüştürülmesine yönelik en son trendler ele alındı. WindEurope CEO’su Giles Dickson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Daha az türbinle daha fazla elektrik üretmek mümkün. Ancak hükümetler, eski rüzgâr santrallerini yenileme konusunda yeterince çaba göstermiyor. Birçok eski santral hâlâ verimsiz türbinlerle çalışmaya devam ediyor.” dedi.
WindEurope’un verilerine göre, yeniden güçlendirme projeleri, türbin sayısını yüzde 25 azaltırken, üretimi üç katına çıkarıyor. Modern türbinlerin verimliliği; daha uzun rotor kanatları, gelişmiş aerodinamik, düşük rüzgâr hızlarında daha stabil üretim ve optimize edilmiş kontrol sistemleri gibi faktörlere dayanıyor.
Avrupa Komisyonu Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sistemi Entegrasyon Politikası Birimi Başkan Yardımcısı Paula Rey Garcia, bu durumu şöyle vurguladı: “Revize edilmiş Yenilenebilir Enerji Direktifi, izin ve yeniden güçlendirme hükümlerini içeriyor. Bunların uygulanması, enerji ve iklim hedeflerimize ulaşmada kilit rol oynayacak. Üye Devletlere bu konuda destek olacağız.”
WindEurope’a göre, rüzgâr türbinlerinin yeniden güçlendirilmesi, AB ülkeleri arasında eşit dağılım göstermiyor. Yeniden güçlendirme projelerinin yarısından fazlası Almanya’da gerçekleşirken, İspanya gibi büyük pazarlarda bu oran yüzde 3’te kalıyor. Bunun başlıca nedeni, şebeke bağlantısı gibi bürokratik engeller.
Fransa ise kısıtlayıcı türbin yüksekliği kuralları nedeniyle modern türbinlerden faydalanamıyor. WindEurope CEO’su Dickson, bu duruma dikkat çekerek, “Eski rüzgâr santralleri en iyi rüzgâr sahalarında yer alıyor. Ancak yeniden güçlendirme yapılmazsa, bu sahalar verimsiz kalır. Hükümetler, AB’nin izin prosedürlerini hızla uygulamalıdır.” dedi.
Seminerde, devreden çıkarılan türbinlerin geri dönüşümü de ele alınırken, modern türbinlerin yüzde 85-90’ının geri dönüştürülebileceğine ancak kanatlarda kullanılan kompozit malzemelerin, geri dönüşüm için hâlâ büyük bir zorluk oluşturduğu vurgulandı.
Uzmanlar, kanat atıklarının miktarının 2040 yılına kadar 100 bin tonun üzerine çıkacağını belirtirken, sektör temsilcileri, bu atıkların yönetimi için sektörler arası işbirliğinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
1 yorum
Thank you for providing valuable insights and information through your content. Your dedication to sharing knowledge on important topics such as clean water, natural energy, and sustainable solutions is truly appreciated. Your efforts play a significant role in raising awareness and inspiring action toward a better, more sustainable future.