AA’dan Gülşen Çağatay’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine dayandırdığı habere göre, Türkiye’nin yedi bölgesinde faaliyet gösteren yaklaşık 280 rüzgâr santrali ve 4 bin 360’tan fazla türbinle enerji üretimi sürüyor. 13 Şubat itibarıyla toplam kurulu güç 13 bin 43 MW’a ulaşmış durumda.
Türkiye, 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini 120 bin MW’a çıkarmayı hedeflerken, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projeleri bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Şubat ayında gerçekleştirilen YEKA RES 2024 yarışmalarında, üç ildeki beş bölgede toplam 1.200 MW’lık bağlantı kapasitesi tahsis edildi. Bu projelerin hayata geçmesiyle rüzgâr enerjisinin Türkiye’nin elektrik üretimindeki payı daha da yükselecek.
Öte yandan, rüzgâr enerjisi sektöründe üretim yapan yerli sanayi de büyümeye devam ediyor. Türkiye’de yedi kule, dört kanat, dört jeneratör ve dişli kutusu üretim tesisi bulunurken, yüzlerce farklı rüzgâr sanayi kuruluşu da sektöre destek veriyor.
Türkiye’nin rüzgâr enerjisi ekipman üretimi, geçen yıl itibarıyla 2,2 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaştı. Önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlarla bu rakamın 10 milyar dolara çıkması öngörülüyor.
Enerji talebinin son 22 yılda üç katına çıktığı Türkiye, artan ihtiyacı karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.