KfW Research tarafından yapılan araştırmaya göre, elektrik-gaz fiyat oranı, ısı pompası kullanımını teşvik eden en önemli etkenlerden biri. Elektriğin gaza kıyasla daha pahalı olduğu ülkelerde ısı pompası kullanımı düşük seviyelerde kalırken, fiyat dengesinin sağlandığı ülkelerde satışların arttığı görülüyor. 2023 yılında Almanya’da 1.000 haneye düşen ısı pompası satışı 11 adetle sınırlı kalırken, elektriğin gaza oranla dört kat daha pahalı olması bu düşük oranın ana nedeni olarak öne çıkıyor.
KfW Araştırma Enerji Uzmanı Dr. Johannes Rode, elektrik fiyatlarının düşürülmesi ya da karbon fiyatlandırması yoluyla gaz fiyatlarının artırılmasının ısı pompalarının benimsenmesini hızlandırabileceğini belirterek, “Özellikle düşük gelirli hanelerin enerji açısından verimsiz binalarda yaşadığı göz önüne alındığında, sürecin sosyal açıdan adil olması için hibe ve düşük faizli krediler gibi destek mekanizmalarının devreye alınması gerekiyor.” dedi.
Avrupa genelinde ısı pompası satışları son on yılda dört katına çıkarken, Almanya bu alanda geri planda kalmaya devam ediyor. 2023 yılı verilerine göre, Almanya’da 1.000 haneye 11 ısı pompası düşerken, bu sayı İsviçre’de 17, Fransa’da 23, İsveç’te 36 ve Norveç’te 57 olarak kaydedildi. Almanya, araştırmada incelenen 21 Avrupa ülkesi arasında 17. sırada yer aldı.
Mevcut konutlarda kullanılan ısı pompalarının oranı da Almanya’nın bu alandaki zayıf konumunu ortaya koyuyor. Norveç ve Finlandiya’da konutların yarısında ısı pompası bulunurken, Almanya’da bu oran sadece yüzde 5 seviyesinde.
Öte yandan Almanya’da yeni inşa edilen binalarda ısı pompalarının daha yaygın hale geldiği gözlemleniyor. 2023 yılında müstakil evlerin yüzde 72’sine ve çok aileli konutların yüzde 52’sine ısı pompası kuruldu. Isı pompalarının tüm ısıtma pazarındaki payı da giderek artıyor. 2019 yılında satılan ısıtma sistemlerinin sadece yüzde 10’u ısı pompasıyken, son iki yılda bu oran yüzde 25’e yükseldi.
Uzmanlar, Almanya’nın Avrupa’daki rakiplerini yakalayabilmesi için elektrik fiyatlarını düşürmeye yönelik politikalar geliştirmesi gerektiğini belirtiyor.
1 yorum
Türkiye’de ısı pompası üretimi yapılıyor mu ? Hazır çinliler içinde o kadar vergi getirilmişken bence harika bir fırsat Türkiye için. Umarım Almanyanın bu kadar ihtiyacı varken bu fırsat kaçırılmaz.
Teşekkürler Didem hanım, bilgilendirme için.