Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) yayımladığı 2025 Yenilenebilir Kapasite İstatistikleri’ne göre, yıl boyunca eklenen 585 GW ile toplam yenilenebilir kurulu güç 4.448 GW’a ulaştı. Bu artış, küresel enerji kapasitesi büyümesinin yüzde 92,5’ini oluştururken, yıllık yüzde 15,1’lik rekor bir genişleme oranını da beraberinde getirdi.
Ancak bu etkileyici büyümeye rağmen, 2030’a kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefi için gereken 11,2 TW’lık seviyenin hâlâ gerisinde kalındığı vurgulandı. Bu hedefe ulaşmak için yıllık büyümenin yüzde 16,6 oranına çıkması gerekiyor.
Yenilenebilir kapasite artışının coğrafi dağılımı ise küresel dengesizlikleri bir kez daha gözler önüne serdi. Asya kıtası, yeni kapasite artışının büyük bölümünü üstlenirken, Çin tek başına küresel artışın yüzde 64’ünü sağladı. Orta Amerika ve Karayipler bölgesi ise sadece yüzde 3,2’lik katkı ile en az büyüme gösteren bölge oldu. G7 ülkeleri küresel artışın yüzde 14,3’ünü, G20 ülkeleri ise yüzde 90,3’ünü gerçekleştirdi.
IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, “Yenilenebilir enerjilerin her yıl rekor kırarak büyümesi, bu kaynakların ekonomik açıdan uygulanabilir ve hızla yaygınlaştırılabilir olduğunun en büyük kanıtıdır. Ancak, bölgesel eşitsizlikler ve hızla yaklaşan 2030 hedefi karşısında hâlâ büyük zorluklarla karşı karşıyayız.” dedi. La Camera, ülkeleri yeni Ulusal Katkı Beyanları (NDC 3.0) kapsamında net yenilenebilir hedefler koymaya ve uluslararası toplumu Küresel Güney ülkelerini desteklemek için daha fazla iş birliğine çağırdı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ise, yenilenebilir enerjilerin rekor büyümesini şu sözlerle değerlendirdi: “Yenilenebilir enerji, fosil yakıt çağını sona erdiriyor. Bu büyüme iş yaratıyor, enerji faturalarını düşürüyor ve hava kalitesini iyileştiriyor. Ancak geçişin daha hızlı ve adil olması gerekiyor. Her ülkenin bu dönüşümden tam olarak faydalanabilmesi sağlanmalı.”
2024’teki kapasite artışlarının yüzde 96,6’sı güneş ve rüzgâr enerjisinden geldi. Yalnızca güneş enerjisi kapasitesi yüzde 32,2 artarak 1.865 GW’a ulaştı. Çin, 278 GW’lık katkısıyla bu alanda da liderliğini pekiştirirken, Hindistan 24,5 GW ile ikinci sırada yer aldı. Rüzgâr enerjisi ise yüzde 11,1 oranında büyüdü ve toplam 1.133 GW kapasiteye ulaştı. Bu alanda Çin ve ABD başı çekti.
Diğer önemli gelişmeler arasında hidroelektrik kapasitesinin 1.283 GW’a ulaşması, biyoenerjide Çin ve Fransa’nın öncülüğünde 4,6 GW’lık artış ve jeotermalde Yeni Zelanda’nın başını çektiği 0,4 GW’lık büyüme dikkat çekti. Şebeke dışı güneş enerjisi de neredeyse üç katına çıkarak 6,3 GW’a ulaştı.
IRENA, önümüzdeki yıllarda ülkelerin NDC 3.0 kapsamında net ve ölçülebilir hedefler belirlemesinin önemine dikkat çekerken, mevcut büyümenin hızlanarak sürmesi gerektiğini vurguladı. Ajans, bu süreçte ülkelerin enerji dönüşüm hedeflerini belirlemesine ve uygulamasına teknik destek sağlıyor.
1 yorum
güneş paneli verimlerini artırmak için temizleme sistemlerinin büyük önemi var