REN21 tarafından, şehirlerin enerji dönüşümündeki rolüne rehber olması amacıyla hazırlanan, “Şehirlerde Yenilenebilir Enerji-2019 Küresel Durum Raporu”na göre, enerji dönüşümünde kentlere özel roller düşüyor.
Yerelden başlayan adımların küresel gelişmelere yol gösterici olacağının vurgulandığı rapora göre, kentler enerji dönüşümünde özel rollere sahip.
Belediyeler yatırımları harekete geçirmek için tetikleyici role sahip
Birçok belediyenin, şehirdeki enerji kullanımı ve emisyon azaltımı için enerji ve iklim hedeflerine sahip olduğu belirtilen rapora göre, belirlenen bu hedefler yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişte, yatırımları harekete geçirmek için tetikleyici bir adım olarak görev alabilir.
Şehirlerde; kamu binaları, okullar, sosyal tesisler ve sokak aydınlatmaları dâhil pek çok alanda enerji tüketimi yapılıyor. Raporda; enerji tüketiminde büyük bir role sahip belediyelerin bu enerji ihtiyacını güneş ya da rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan sağlamak için anlaşmalar yapması, enerji dönüşümünde büyük bir adım olarak gösteriliyor.
“Enerji üreticisi olabilirler”
Belediyelerin başta kamu binaları olmak üzere, pek çok binada güneş enerjisi sistemleri kurmak veya biyoenerji oluşturmak için yerel atıkların kullanılması için attığı adımlar, enerji üretimine katkı sağlarken; ulaşım, altyapı, atık su ve binalarda yapılacak değişimler ile enerji verimliliğinin yaygınlaşması da sağlanabilir.
Şehir yetkililerinin; şehir altyapısının tasarımı, planlaması, imar edilmesi ve izin verilmesinde önemli rol oynadığının belirtildiği rapora göre; birçok şehir, yenilenebilir enerji kaynaklarının yerel dağıtımını artırmak için mevcut vergi teşvikleri, talimatlar ve tarife garantileri gibi düzenlemeleri kullanıyor.
Yerel politikalardan ulusala
Bazı yerel yönetimlerin kendi politikalarını oluşturarak ulusal düzeydeki çabalara katkı sağlamasının öneminin vurgulandığı çalışmada,
“Şehirler, yenilenebilir enerjinin faydaları hakkında farkındalık yaratmak için; doğrudan vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları dâhil olmak üzere toplumun her kesimi ile bilgi paylaşımına ve diyaloga geçerek, herkesin katılımını sağlayabilir.” deniliyor.
Entegre bir planlama yapılmalı
Belediyelerin sahip oldukları fonların yenilenebilir enerji yatırımlarında kullanılmasının önemine dikkat çeken araştırma, belediyelerin hem hükümetle hem de yerel paydaşları ile yapacakları çalışmalar ile entegre bir enerji planlaması yapmasının önemini vurguluyor.
“Şehirler, yenilik laboratuvarı olarak hareket edebilirler”
Yenilenebilir enerji kaynaklarının tutarlı ve verimli bir şekilde kullanılmasında belediyelere büyük roller düştüğünün dile getirildiği raporda, belediyelerin değişim yönlendirilmesi için gerekli kavramları ve yaklaşımları test ederek yeni politikalar ve iş modelleri geliştirilmesinde yenilik laboratuvarı olarak hareket edebileceklerine dikkat çekiliyor.
Raporda ayrıca, dünyanın farklı şehirlerinde hayata geçirilen eylemlerin, dünyadaki diğer şehirler için önemli saha çalışmaları sunduğu ve burada yapılan faaliyetlerin il ve ulusal düzeyde değişim için örnek alınabileceği ifade ediliyor.