Aralık ayının sonunda ilk olarak Çin’de ortaya çıkan koronavirüs Çin ekonomisini felce uğrattı. Virüsün tüm dünyada yayılmaya başlaması ile petrol fiyatları da 9 Mart tarihinde düştü.
COVİD-19 nedeni ile yaşanan aksamalar dünya ekonomisinin durgunluğa girmesine neden olurken, son 10 yılda yaygınlaşmaya başlayan elektrikli araç satışları da azaldı.
Bloomberg Green’de yer alana habere göre ekonomide yaşanan bu daralma, küresel araç piyasasını da etkileyerek, elektrikli araç satışı ve batarya üretim kapasitesini azaltabilir.
Çin ve Güney Kore’de elektrikli araç satışları azaldı
BloombergNEF’in verilerine göre, Çin’de Ocak ve Şubat ayı elektrikli araç satışları 2019 yılının aynı aylarına göre yüzde 44, Güney Kore de ise yüzde 18 azaldı.
Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi Beijing Electric Vehicle Yetkilileri, Mart ayının başlarında petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın üretim veya satış planlarında bir değişiklik yaratmadığını, ancak şu anda salgının önlenmesi ve çalışmaya devam etmek için neler yapacaklarına odaklandıklarını söyledi.
Dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin’de, 2018’de sağlanan sübvansiyonlar satışların iki katına çıkmasını sağlamıştı. Geçen yıl sübvansiyonların kısmen azaltılması ile bu oranlarda ufak bir gerileme yaşansa da satışlar büyük bir hızla devam etti.
CRU Group açıkladığı satış tahminlerinde, Çin’in 1,5 milyon olan 2020 yılı elektrikli araç satışını, koronavirüsün ekonomideki etkileri nedeni ile 1,35 milyona indirdi. Ancak, bu rakam 2019’da 1,2 milyon olan satışlara göre hala daha yüksek.
Avrupa’da araç satışlarında yaşanan genel bir azalmaya rağmen, elektrikli araç satışlarının artacağını dile getiren BNEF Analisti Colin McKerracher, “Elektrikli araç satışlarının önündeki en büyük engel fiyatlar. Batarya fiyatları petrol fiyatlarından daha önemli. Eğer batarya fiyatları düşerse elektrikli araçların orta ve uzun vadede benimsenme olasılığı artar. Ancak önümüzdeki 12 ay piyasa için çok iyi olmayabilir.” dedi.
“Petrol uzun vadede daha fazla ucuzlamayacaktır”
Volkswagen Strateji Şefi Michael Jost yaptığı açıklamada, “2050 yılına kadar sıfır karbon olma taahhüdümüz var ve bunu başarmak için alternatif bir elektrikli araç stratejimiz yok. Petrol fiyatlarındaki düşüşler bir veya birkaç ay ya da daha uzun sürebilir. Ancak uzun vadede petrol daha fazla ucuzlamayacaktır.” dedi.
Roskill’in Analisti Jose Lazuen’e ise, Çin ve Avrupa Birliği hükümetleri petrol fiyatlarına bakılmaksızın ulaşımın elektrifikasyonunu hızlandırmak için önlemler aldı. Büyük şehirlerdeki kirlilik ve bunun halk sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili endişeler daha belirgin ve petrol fiyatlarındaki değişimlerin bunu etkilemesi pek olası değil.
Elektrikli araçlar diğer araçlara göre yüzde 50-70 daha pahalı, ancak lityum iyon batarya teknolojisindeki gelişmelerin bu fiyatları düşürmesi bekleniyor.
Roskill Yetkilileri, mevcut hızda ilerlenirse elektrikli araç maliyetinin 2023’ten itibaren içten yanmalı motorlu araç maliyetleri ile aynı seviyeleri yakalayacağını tahmin ediyor.