Koronavirüs salgını sonrası piyasada yaşanan aksaklıklar fosil yakıta dayalı ekonomileri daha kolay etkiliyor.
Imperial College Business School İklim Finansmanı ve Yatırım Merkezi’nin Direktörü Charles Donovan, Forbes’e verdiği röportajda,
“Şu anda değişken bir dönemdeyiz. Petrol piyasasında yaşanan dalgalanmalar, koronavirüs gibi öngörülemeyen olayların ortaya çıkması durumunda, küresel pazarın bu durumdan nasıl etkileneceğinin talihsiz bir yansımasıdır. Enerji ekonomisinde yaptığımız seçimlerin olumsuz yönlerini görüyoruz.” dedi.
Enerji piyasalarının petrol ve doğal gaza bağlı olmayan, gelişmekte olan ekonomilere öncelik vermesi gerektiğini belirten Donovan’a göre, yatırımcı ve politika yapıcılar rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeli.
Yenilenebilir enerji istikrar ve nakit akışı açısından önemli
Petrol piyasalarında artan dalgalanmaların yerini, hâlihazırda enerji satın alma anlaşmaları olan yenilenebilir enerji yatırımlarına bırakması, istikrarın sağlanması ve nakit akışının devam etmesi açısından önemli. Yenilenebilir enerji kaynaklarının bir diğer avantajı ise tekelleşme olasılığının düşük olması.
Para piyasalarının eskiden beri fosil yakıtlara karşı bir eğilimi olduğunu söyleyen Donova, “Geçen hafta olduğu gibi, OPEC ülkelerinin yeni pompalama limitleri üzerinde anlaşamamaları nedeni ile petrol fiyatları serbest bir düşüşe geçti. Bunun üzerine merkez bankaları piyasaya trilyonlarca dolar aktardı. Ancak bu hamle, piyasalarda başka bir şok etkisi yaratan koronavirüs nedeni ile başarısız oldu.” açıklamasında bulundu.
Bu durumun karbonsuzlaşma ve ülkeleri düşük karbonlu ekonomilere geçiş için hazırlama stratejileri sayesinde çözülebileceğini ifade eden Donova, “Bana göre bu müdahaleler, yapısal yatırımlara ve endüstrideki bu dönüşüm nedeniyle işlerine devam edemeyecek kişilerin yeni alanlarda eğitilmesine yönelik olmalı.” dedi.
Sürdürülebilir enerji üzerine inşa edilen ekonomilerin koronavirüs gibi beklenmedik durumlarda kesintiye uğramayacağını savunan Donovan’a göre,
“Daha fazla rüzgâr türbini ve güneş paneli sayesinde koronavirüsü önleyemeyiz, ancak dünyanın büyük ekonomileri yavaş yavaş ısınan suya atılmış kurbağa gibiydi. Şimdi yapacağımız şey ise o ısınan sudan çıkmak ve dirençli bir enerji altyapısı yaratmak.”
“Esnek bir enerji alt yapısı gerekli”
Esneklik sağlayan bir enerji altyapısı inşa etmenin gerekli olduğunu belirten Donova, “Savaş, salgın, kirli yeraltı suları, hava kirliliği, petrol atıkları, demiryolu yangınları, boru hattı sızıntıları gibi felaketlerin hepsi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ekonomiler ile ortadan kaldırılabilir. Öyleyse neden yapmıyoruz?” dedi.