Solargis, küresel yatay ışınlamanın (global horizontal irradiation-GHI) üretim üzerindeki dalgalanmalara olan etkisini gösteren Güneş Işınım Haritaları oluşturdu.
Bu haritalara göre, Avrupa güneş enerjisi pazarındaki son rekor üretim rakamları, GHI seviyeleriyle sınırlı kalmadı. Bu değer 2019 yılında eklenen yeni kapasite ve hava kirliliğinin azalması gibi bir dizi faktör tarafından yönlendirildi.
Renewable Energy Magazine’in haberine göre, pandemi nedeni ile enerji talebinin azalması güneş enerjisinin pazar payının yükselmesini sağladı. Bununla birlikte, GHI seviyelerinin yaz aylarında artması ile birlikte, güneşin önümüzdeki aylarda üretim rekoru kırması bekleniyor.
Solargis’e göre, yeni kapasitenin Avrupa şebekesine düzgün bir şekilde entegre olmasını sağlamak için, endüstrinin gelecekte yaşanabilecek riskleri ve üretimdeki değişkenliği nasıl yöneteceğini analiz etmesi gerekiyor.
İngiltere, Almanya ve İspanya’daki günlük güneş ışınımının üretim kayıtlarını sunan haritalara göre:
İspanya’da güneş enerjisi 26 Mart’ta, İngiltere ve Almanya’da ise 20 Nisan’da üretim rekoru kırdı. İngiltere’de, son 27 yılın verilerine göre, bu kaydedilen en güneşli Nisan günü oldu.
İspanya’da, 26 Mart’taki günlük GHI, ülkenin kuzeybatısında ortalama yüzde 70’in üzerine çıktı. Ülkenin diğer bölgelerinde daha az bir artış görülmesine rağmen 2019 yılında eklenen yeni kapasiteler sayesinde 6,3 GW’lık enerji üretildi. 20 Nisan’da İngiltere 9,38 GW, Almanya ise 32,2 GW’lık üretim yaparak zirveyi gördü.
Küresel salgın nedeni ile enerji talebi azalsa da Avrupa’nın enerji portföyünde liderlik güneşin oldu. İngiltere’de enerji talebinin yüzde 30’u, Almanya’da ise yüzde 40’ı güneş enerjisinden sağlandı.
Bu gelişme güneş enerjisi için olumlu olsa da uzmanlara göre üretimdeki ani bir artış şebekeye entegrasyon ile ilgili sıkıntı yaratabilir.
Solargis Genel Müdürü Marcel Suri, “Mevcut durum, güneşin yenilenebilir enerji üretimindeki payının artması durumunda politika yapıcıların ve güneş enerjisi endüstrisinin bu hacmi ve ulusal şebekeleri nasıl yönetmesi gerektiğini anlamaları için bir fırsat sağladı.
Çoğu pazar, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji payının yüzde 50 olmasını hedefliyor. Şu anda bir kısmı pandemi nedeni ile yaşanan durgunluk ve elverişli hava koşulları sayesinde bu hedefe yaklaşılıyor.” dedi.
Solargis’e göre, mevcut koşullar gelecekteki portföy performansını ve fiyat risklerini anlamak için kritik bir öneme sahip ve pandemi nedeni ile yeniden şekillenen piyasa koşullarının iyi analiz edilmesi gerekiyor.
Avrupa’da yenilenebilir enerjinin şebekedeki payının artması ile güneş projelerinin doğru yönetilmesinin daha da önemli hale geldiğini belirten Solargis’e göre, yaşanan bu ekonomik durgunluk sırasında endüstrinin, yatırımları ve şebeke yönetimini iyi analiz etmesi gerekiyor.
Suri, “Erken ön fizibilite çalışmalarından, uzun vadeli operasyonların geri dönüşleriinn doğru tahminine kadar pek çok alandaki riski azaltmak, bir güneş projesinin karlılığını tüm yaşam döngüsü boyunca en üst düzeye çıkarmanın önemli bir parçasıdır.
Kaynak riskinde yaşanan yüzde 1’lik bir azalma, yatırımcının öz kaynak getirisini yaklaşık yüzde 4 artırabildiğinden, uzun vadeli stratejileri desteklemek için en doğru verilerin kullanılması kritik önem taşıyor.” diyor.
Solargis, portföy sahiplerinin güneş kaynağı değişkenliğinin etkisini anlamalarına yardımcı olmak için aylık ücretsiz güneş performansı haritaları sağlıyor.