Eco-Business’ta yer alan habere göre, önümüzdeki aylarda ortaya çıkan ekonomik toparlanma paketleri küresel olarak kabul edilen iklim hedeflerine ulaşılmasında önemli bir etkiye sahip olacak.
Yenilenebilir projelere yapılan yatırımların kısa vadede getiri ve uzun vadede ise maliyet tasarrufu sağladığını belirten uzmanlara göre, güneş ve rüzgâr enerjisi önemli yatırım fırsatları olarak değerlendiriliyor.
Küresel salgın ile mücadele ederken karbon yoğun sektörlerin ön planda olması ise hem ekonomiyi hem de iklimi tehdit ediyor.
İngiltere Merkez Bankası Eski Başkanı ve İngiltere Başbakanı COP 26 Finans Danışmanı Mark Carney, İngiltere’nin ısınan bir dünyayla mücadele etmek için temel değişiklikler yapma fırsatı olduğunu söylüyor.
Carney’e göre, “İngiltere’nin finansal hizmetlerdeki küresel liderliği, finansal sistemi dönüştürerek, iklim değişikliğini ele almak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bu nedenle finansal kararlar alınırken iklim değişikliği riskleri ve sıfır karbon ekonomisine geçiş fırsatlarının dikkate alınması gerekiyor.”
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yapmış olduğu ankete göre, pandemi enerji sektörünü de derinden etkiledi ve iklim değişikliğine neden olan fosil yakıt kullanımını ciddi oranda azalttı. IEA’ya göre ayrıca, küresel emisyonlar 2020 yılında yüzde 8 düşecek.
Geçtiğimiz günlerde Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada da doğru politikaların uygulanmasıyla hem iklim değişikliği ile mücadele hem de ekonomik toparlanmanın sağlanabileceği belirtilmişti.
Söz konusu çalışmaya göre çevre açısından sürdürülebilir projeler daha fazla istihdam yaratıyor. Bu projeler, geleneksel mali teşviklere kıyasla, harcanan dolar başına kısa vadede yüksek getiri, uzun vadede ise tasarruf sağlıyor.