Pandemi sonrası tüm dünyada ekonomik toparlanma için adımlar atılırken, Herkes İçin Sürdürülebilir Enerji (Sustainable Energy for All – SEforALL) de konu ile ilgili yeni bir kılavuz yayımladı.
“Afrika Ülkeleri için Sürdürülebilir Enerji ile Daha İyi İyileşme” başlıklı kılavuz, ülkelerin daha iyi bir toparlanma süreci yaşaması için, temiz enerji yatırımlarına yönelmesi gerektiğine ve enerji erişimine dikkat çekiyor.
Kılavuza göre, bugün iddialı iyileşme stratejileri yürüten ülkeler, uzun vadede herkes için uzun vadeli ekonomik büyüme, yeni iş imkânları ve sürdürülebilir enerji sağlayabilir.
Pandemi nedeni ile Afrika’da enerji erişiminin kısıtlanması ile bölgesel sorunların daha çok ortaya çıktığı belirtilen kılavuz, Afrika’da yeterli, güvenilir ve uygun fiyatlı enerjiye ulaşılması gerektiğine işaret ediyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 7 (SDG7) verilerine göre de Afrika, 2030 yılına kadar herkes için uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye ulaşılması hedefinde uzakta.
Afrika’da hala 565 milyon insan elektriğe, 900 milyon insan ise temiz gıdaya ulaşamıyor. Bu durum salgın risklerini de artırıyor.
Kılavuz, uygun fiyatlı enerji temini için öneriler sunuyor
SEforALL’un kılavuzunda Afrika ülkelerinde, Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın artırılması, uygun fiyatlı enerji temini ve tarımın geliştirilmesi için önlemler yer alıyor.
Bu önlemlerin alınması durumunda SDG 7 için gereken hız ve ölçekte ilerleme kaydedilebileceği ve küresel ekonominin Paris Anlaşması ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yol alabileceği ifade ediliyor.
“Ülkeler sürdürülebilir enerji fırsatlarını gördü”
Herkes İçin Sürdürülebilir Enerji CEO’su ve Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Damilola Ogunbiyi, “Bildiğimiz gibi COVID-19 tüm dünyayı değiştirdi. Salgının etkileri nedeniyle ekonomilerini yeniden inşa eden ülkeler, daha iyi bir toparlanma için sürdürülebilir enerji fırsatlarını gördü.” dedi.
Yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak için en uygun zaman olduğunu dile getiren Ogunbiyi’ye göre, “Sürdürülebilir enerji ile toparlanan ülkeler, dayanıklı ekonomiler, yeni işler ve daha hızlı enerji gelişimi sağlamış olacak. Afrika ülkeleri de bu yatırımları yaparak rekabet avantajı elde edebilir.”
Kılavuzun tanıtım toplantısında konuşan Nijerya Başkan Yardımcısı Yemi Osinbajo,
“COVID-19; uygun fiyatlı, güvenilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak için eşsiz bir fırsat sundu. Nijerya, güneş enerjisi kaynağını tam olarak kullanmaya kararlıdır. Federal Hükümet zaten fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırdı ve COVID sonrası ekonomik sürdürülebilirlik planımıza 5 milyon güneş bağlantısı ekledi.” açıklamasında bulundu.
“Afrika yenilenebilir enerji ile daha hızlı ilerleme fırsatı buluyor”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina J. Mohammed, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris Anlaşması’na ulaşmak için sürdürülebilir enerjiye erişim çok önemlidir. COVID-19’un etkileri sonrası daha iyi iyileşmeye çalışırken Afrika ülkeleri; en savunmasız olanları koruyan, sürdürülebilir büyüme sağlayan ve iklim değişikliği ile mücadeleyi destekleyen yenilenebilir enerji ile enerji dönüşümünde daha hızlı ilerleme fırsatı buluyor.” dedi.
Dünya Bankası Enerji ve Madencilik Endüstrileri Küresel Direktörü ve Afrika Altyapı Bölge Direktörü Riccardo Puliti,
“Enerjiye erişim, Afrika’da pandeminin yol açtığı sağlık, ekonomik ve sosyal zorluklardan kurtulmak için çok önemli. Afrika ülkelerinin bu eşsiz fırsatı yakalama yollarını özetleyen bu yeni kılavuzu memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Rapora BURADAN ulaşabilirsiniz.