Japonya, 2030 yılına kadar 100 kadar eski ve verimsiz kömür yakıtlı elektrik santralinin faaliyetini durdurmayı veya kapatmayı istiyor.
Bu ölçekte yapılan kapatmaların, dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin kömüre olan güçlü desteğinde büyük bir değişime yol açacağı belirtiliyor.
Reuters’ta yer alan habere göre Japonya Hükümeti, ülkedeki 140 kömür yakıtlı santralin 114’ünü verimsiz olarak değerlendirdi.
Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığından bir yetkili, Japonya’nın 2030 yılına kadar verimsiz kömür santrallerini aşamalı olarak kaldırmayı planladığını, ancak şu an için alınan bir karar olmadığını belirtti.
Başka bir Bakanlık yetkilisi de Çarşamba günü yaptığı açıklamada, kömürün Japonya’nın enerji arzının yüzde 32’sini oluşturduğunu ve ülkenin 2030 yılına kadar yüzde 26 hedefine ulaşması için önlemler alması gerektiğini söyledi.
Japonya Hükümeti, fosil yakıta bağımlı olduğu için sivil toplum kuruluşları, bazı ülkeler ve büyük Japon şirketleri tarafından eleştiriliyor.
Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olarak gösterilen Japonya, 2011’deki Fukuşima nükleer felaketinden sonra kömür kullanımını artırdı ve bu durum bir zamanlar Japonya’nın elektriğinin yaklaşık üçte birini sağlayan çoğu nükleer reaktörün kapanmasına yol açtı.