Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkanı Dr. Hoesung Lee ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol birlikte kaleme aldıkları makalede, iklim değişikliği ile mücadele ve enerji bağlantısını değerlendirdi.
Enerjinin iklim sorununa yönelik çözümün merkezinde yer aldığını belirten Lee ve Birol,
“Koronavirüs salgını, hayatları ve geçim kaynaklarını yok ederek dünyamızda büyük bir kargaşaya neden oldu. Aynı zamanda bize, tek başımıza üstesinden gelemeyeceğimiz zorlukların olduğunu da hatırlattı.” ifadelerini kullandı.
“Ortak hareket edilmeli”
Virüs ile mücadelede olduğu gibi, emisyonların azaltılması için de ortak hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekilen yazıda, iklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğuna ve emisyonların üçte ikisinin enerji sektöründen kaynaklandığına dikkat çekiliyor.
Bu nedenle, enerjinin çözümün merkezinde olması gerektiği vurgulanıyor.
Emisyonların azaltılması için acilen harekete geçilmesi gerektiği belirten IPCC analizinde de küresel sıcaklıklarda tehlikeli bir artıştan kaçınmak için emisyonların sıfıra indirilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.
“Enerji dönüşümü hızlanmalı”
Lee ve Birol‘a göre, emisyonların hızlı bir şekilde azaltılması için, çok sayıda ülkede ve endüstride hâlihazırda uygulanmakta olan temiz ve sürdürülebilir enerji dönüşümünün hızlanması gerekiyor.
Emisyonların azaltılması için güvenilir teknolojilerin olduğuna dikkat çekilen yazıda,
“Son yıllarda güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri gibi yenilenebilir teknolojilerinde yaşanan artışlar ve temiz enerji teknolojilerinde yaşanan gelişmeler emisyonların azaltılmasına yardımcı olacaktır.” ifadeleri yer alıyor.
Yazıya göre, “Salgının neden olduğu hasara karşı hükümetlerin izlediği iddialı kurtarma planları, daha verimli araçlar ve binalar, yenilenebilir enerji kaynakları ve son teknoloji elektrik şebekeleri gibi temel enerji teknolojilerine çok daha fazla yatırım yapmak için eşsiz bir fırsat sunabilir.”